пʼятницю, 11 липня 2014 р.

Як діяти у разі неправомірного накладення арешту на майно?

Інколи трапляються прикрі випадки, коли власник бажає розпорядитися належним йому нерухомим майном, але під час здійснення нотаріальних дій виявляється, що майно під арештом, а на його реалізацію оголошено заборону. Або, наприклад, спадкоємці власника не можуть отримати свідоцтво про право на спадщину через ті ж причини.
Слід відмітити, що якщо арешт на нерухоме майно накладено правомірно-запропонований нижче алгоритм не діє.
Звільнення майна з-під арешту відбувається або шляхом звернення з такою вимогою до суду або в адміністративному порядку до начальника відповідного органу державної виконавчої служби.
Майно звільняється з-під арешту за постановою державного виконавця:
у разі прийняття судом рішення про звільнення майна з-під арешту;
сплати боржником повної суми боргу за виконавчим документом до реалізації арештованого майна боржника.
Таку постанову державний виконавець приймає не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини. Копія постанови про звільнення майна з-під арешту надсилається боржнику та до органу (установи), якому була надіслана постанова про накладення арешту на майно боржника на виконання.
У разі виявлення за скаргою боржника порушення встановленого Законом України “Про виконавче провадження” порядку накладення арешту постанову про звільнення з-під арешту майна боржника може винести начальник відповідного відділу державної виконавчої служби, якому підпорядкований державний виконавець. Копія постанови начальника відділу державної виконавчої служби про звільнення майна боржника з-під арешту не пізніше наступного після її винесення дня надсилається сторонам та до відповідного органу (установи) для зняття арешту, а про відмову у звільненні майна боржника з-під арешту — боржнику.
Також, за наявностиі письмового висновку експерта щодо неможливості чи недоцільності реалізації арештованого майна боржника у зв”язку із значним ступенем його зносу, пошкодженням або коли витрати, пов”язані із зверненням на нього стягнення, перевищать грошову суму, за яку воно може бути реалізовано, майно боржника може бути звільнено з-під арешту за постановою державного виконавця, яка затверджується начальником відповідного відділу державної виконавчої служби. Копія постанови державного виконавця про звільнення майна боржника з під арешту не пізніше наступного після її винесення дня надсилається сторонам та до відповідного органу (установи) для зняття арешту.
В інших випадках арешт з майна може бути знятий за рішенням суду.
У відповідності до ст.114 ЦПК України позови про зняття арешту з майна пред”являються за місцезнаходженням цього майна або основної його частини.

Шелевер Н.В.,
провідний спеціаліст відділу ДВС
Великоберезнянського районного управління юстиції

Немає коментарів:

Дописати коментар