вівторок, 8 липня 2014 р.

Які документи необхідні у випадку, якщо тривалість відпустки більша за загальну (126 календарних днів)?

У випадку якщо народилось двоє і більше дітей або були передчасні або ускладнені пологи то для того щоб отримати додаткові 14 днів відпустки і оплати за них Вам необхідно отримати ще один листок непрацездатності, який виписується лікарем. І цей лист непрацездатності необхідно надати адміністрації підприємства, де Ви працюєте, щоб вони здійснили оплату за цих 14 днів. Водночас це не стосується жінок-чорнобильців – їм відразу ж виплачують допомогу за 180 днів і лист непрацездатності не подовжують.

Що необхідно враховувати, якщо йти у декретну відпустку пізніше ніж відкритий листок непрацездатності.
Потрібно зазначити, що Ви маєте право самі вирішувати коли йти у відпустку, вигнати жінку у декретну відпустку працедавець не має право. Водночас:
1)Якщо піти в декрет пізніше, то період, за який виплачується допомога не зміститися, а просто буде коротшим, а отже розмір допомоги буде менше (наприклад якщо піти на 20 днів пізніше, то допомога буде розрахована не за 126 днів, а за 106).
2)Також потрібно враховувати, що заробітна плата буває менше, ніж якщо б за ці ж дні виплатили допомогу по вагітності і пологам. Це є наслідком того, що із цієї допомоги не утримується ні податку з доходів, ніж соціальних внесків (а ці утримання в загальному складають більше 18 %). А отже, відкладувати вихід у декретну відпустку не вигідно (за виключенням того випадку, якщо в останній період перед відпусткою Вам значно підвищили заробітну плату).

Головний державний інспектор праці ТДІзПП
у Закарпатській області
Н.І.Цапулич

Немає коментарів:

Дописати коментар