вівторок, 24 лютого 2015 р.

Щодо заборони Комуністичної партії України

Головне територіальне управління юстиції у Закарпатській області інформує, що 8 липня 2014 року Міністерство юстиції України та Укрдержреєстр звернулися до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом про заборону на території України діяльності Комуністичної партії України. Підставами звернення до суду стали:
- невідповідність статуту та програми партії вимогам законодавства України;
- заклики членів партії до зміни конституційного ладу насильницьким шляхом;
- заклики до порушення суверенітету і територіальної цілісності України;
- пропаганда війни, насильства, розпалювання міжетнічної ворожнечі;
- посягання на права і свободи людини;
- заклики до створення воєнізованих формувань.
Всі ці факти були підтверджені свідченнями, які долучені до справи.
24 грудня 2014 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва про зупинення провадження у справі про заборону діяльності Комуністичної партії України та направив справу до суду першої інстанції для подальшого розгляду.
11 лютого 2015 року в Окружному адміністративному суді міста Києва відбулося судове засідання у справі за позовом Мін’юсту та ДРСУ до КПУ. Розгляд справи було відкладено на 18 лютого у зв’язку з тим, що не були належним чином повідомлені усі учасники судового процесу.
18 лютого під час судового засідання суддя Кузьменко В.А. оголосив про самовідвід, а також про самовідвід всіх суддів Окружного адміністративного суду міста Києва. Ухвалою цього суду справу передано до Київського окружного адміністративного суду.
Враховуючи, що відповідно до чинного процесуального законодавства суддя має право оголосити про самовідвід тільки до початку розгляду справи по суті, а також те, що законодавство не передбачає колективних заяв про самовідвід суддів, які не є учасниками процесу, і не відправляють правосуддя у конкретній справі, дає підстави Міністерству юстиції України вважати, що судді порушили присягу.
У зв’язку із вищенаведеним, Мін’юст ініціює перед Вищою кваліфікаційною комісією суддів України питання про проведення перевірки та надання юридичної оцінки діям суддів Окружного адміністративного суду міста Києва щодо наявності підстав для їхнього звільнення із займаних посад.

Начальник Головного територіального управління
юстиції у Закарпатській області
Ігор Фартушок

Немає коментарів:

Дописати коментар