середу, 29 жовтня 2014 р.

Підстави для відновлення виконавчого провадження

Згідно ст. 51 Закону України «Про виконавче провадження» відновлення виконавчого провадження передбачено:
У разі якщо постанова державного виконавця про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа стягувачу визнана судом незаконною чи скасована начальником відділу, якому безпосередньо підпорядкований державний виконавець, або керівником відповідного органу державної виконавчої служби або якщо до державного виконавця надійшло рішення суду про скасування заходів до забезпечення позову, а також у разі повернення виконавчого документа з іншого відділу державної виконавчої служби, виконавче провадження підлягає відновленню протягом трьох робочих днів з дня надходження рішення суду, виконавчого документа чи постанови керівника відповідного органу державної виконавчої служби.

За наявності обставин, передбачених частиною шостою статті 79 цього Закону, а саме: у разі подальшого перешкоджання боржником проживанню (перебуванню) стягувача у приміщенні, в яке його вселено, стягувач має право звернутися до державного виконавця із заявою про відновлення виконавчого провадження. У такому разі державний виконавець має право повторно здійснити примусове вселення стягувача, для чого відновлює виконавче провадження у триденний строк з дня надходження до державного виконавця відповідної заяви стягувача.
Про відновлення виконавчого провадження державний виконавець виносить постанову, копії якої не пізніше наступного дня надсилаються до суду, який визнав незаконною постанову державного виконавця, сторонам, а також органу , який видав виконавчий документ.
У разі відновлення виконавчого провадження стягувач, суд або орган, якому повернуто виконавчий документ, зобов'язаний у тримісячний строк з дня надходження відповідної постанови пред'явити його до виконання.
Відновлення виконавчого провадження – це продовження виконання вимог виконавчого документа державним виконавцем на забезпечення процесуальних гарантій стягувача, спрямованих на повне та фактичне виконання рішення. Інститут відновлення виконавчого провадження є новелою примусового виконання рішень судів та інших юрисдикційних органів тому виправданість його існування може бути з’ясована при практичному його застосуванні.
Відновлення виконавчого провадження необхідно відрізняти від його поновлення, що здійснюється після усунення обставин, які стали підставою для зупинення виконавчого провадження.
Про відновлення виконавчого провадження державний виконавець виносить постанову, копія якої не пізніше наступного дня надсилається до суду, що визнав незаконною постанову державного виконавця, сторонам, а також органу (посадовій особі) які видали виконавчий документ.
Після відновлення виконавчого провадження в результаті визнання незаконною постанови в судовому порядку, державний виконавець, що раніше вчиняв виконавчі дії, не може здійснювати їх за виконавчим документом.
Відновлене виконавче провадження здійснюється відповідно до положень Закону України «Про виконавче провадження», крім виконавчого провадження за виконавчим документом про вселення, яке після повторного примусового вселення боржника до жилого приміщення підлягає закінченню з винесенням відповідної постанови державним виконавцем.

Козак В.В.
начальник відділу ДВС
Великоберезнянського РУЮ

Немає коментарів:

Дописати коментар