суботу, 16 грудня 2023 р.

 


Джейн Остін (1775—1817) — англійська письменниця, провісник реалізму в британській літературі, основоположник родинного, «дамського романа». Її книги вважаються визнаними шедеврами і впокорюють нехитрою щирістю і простотою сюжету, на тлі глибокого психологічного проникнення в душі героїв і іронічного, м’якого, «англійського» гумору.
Джейн Остін до сьогодні вважають «Першою леді» англійської літератури. Її твори обов’язкові для вивчення в усіх коледжах і університетах Великобританії.
Джейн Остін народилася 16 грудня 1775 року в містечку Стівентон (Хемпшир), в родині пастора Джорджа Остіна. Окрім неї в родині було шестеро хлопчиків і одна дівчинка (Кассандра). У дитинстві і юності Джейн багато читала. У 1783—1786 роках вчилася в Оксфорді, Саутгемптоні та Редінгтоні.
Надалі її життя не було сповнене зовнішніми подіями. Письменниця мало подорожувала і до кінця життя не вийшла заміж, хоча отримала принаймні одну пропозицію про заміжжя. Про її особисте життя у 2007 році було знято фільм «Джейн Остін» (Becoming Jane).
Джейн Остін померла 18 липня 1817 року у Вінчестері, куди поїхала лікуватися від хвороби Аддісона. Перед смертю вона намагалася закінчити свій останній роман «Сендітон».
Доречі! Якщо свого часу ви не були ознайомлені з творами цієї письменниці, ласкаво просимо до нашої бібліотеки 😉
На зображенні може бути: 5 людей та текст «джейн остін гордсть та упередження джейн чуття чуттевсть остен CIMUIEAD джейн чуття чутливисть 1 джейн жеон переконання»


Немає коментарів:

Дописати коментар