пʼятницю, 8 грудня 2023 р.

 


9 грудня ❄️160 років від Дня народження Бориса Грінченко - письменник, педагог, мовознавець, лексикограф, літературознавець, етнограф, історик, публіцист, громадсько-культурний діяч.
Грінченко залишив значну літературно-наукову спадщину: кілька збірок поезій, перекладів українською мовою кращих творів світової літератури, педагогічних праць, зокрема "Українську граматику" та першу книгу для читання українською мовою для дітей "Рідне слово". За дорученням Київської громади та редакції журналу "Киевская старина" був упорядником і редактором "Словаря української мови" (т. 1–4. Київ, 1907–1909) – праці, в якій брали участь П. Науменко, М. Лисенко, Д. Яворницький, І. Нечуй-Левицький, П. Куліш та ін. Грінченко за цю роботу отримав 2-гу премію ім. М. Костомарова Петербурзької АН. "Словарь української мови" Грінченка і досі є одним із найкращих видань у світовій лексикографії.
Підірване задавненим туберкульозом здоров’я письменника (наслідки харківського ув’язнення) не витримало такого напруженого, безперервного ритму. Останньою краплею його життєвого випробування стала смерть дочки Насті та її малорічного сина. Різке загострення хвороби змусило його вирушити на лікування до Італії, але запізно — 6 травня 1910 року життя невтомного трударя обірвалося в м. Оскендалетті. Поховано Б.Грінченка в Києві, на Байковому кладовищі.
Докладніше про життя та творчість Бориса Грінченка можна дізнатися в Великоберезнянська Центральна Бібліотека 😉

Немає коментарів:

Дописати коментар