понеділок, 22 лютого 2016 р.

Педагог, народна художниця, культурна діячка — Катерина Шелепець

У центральній районній бібліотеці відбувся вечір - пам’яті, присвячений 105-річчю від дня народження Катерини Іллівни Шелепець. У Великому Березному вшанували пам’ять народної вчительки, культурно-просвітньої діячки, самодіяльної художниці Катерини Іллівни. 


На вечір памяті були запрошені син Володимир Іванович, родичі, учні та голова районної ради   Ярослав Шукаль.

Присутні мали змогу переглянути презентацію «Залишіть мене на білім світі червоною калиною стояти…» , яку презентував її син, талановитий художник, член Товариства «Просвіта», кандидат технічних наук Володимир Іванович Шелепець. Він розповів про життєвий та творчій шлях своєї матері та показав багато картин до яких були написані вірші, декілька з них і прочитав.


До слова було запрошено  Івана  Шелепця який у своєму виступі наголосив,  що Катерина Іллівна була не тільки прекрасним педагогом, але і як  талановиту акторку і театрального режисера, вона створювала п’єси та хореографічні композиції, публікувала статті на виховні та мистецькі теми, здійснювала літературні переклади, і, звичайно, віддавалась сповна улюбленому заняттю — малюванню. Її пейзажі, натюрморти і сюжетні роботи експонувалися на багатьох виставках, зокрема, в Києві , а персональні виставки в Ужгороді  та Львові  визнані як помітні культурно-мистецькі події. Картини зберігаються у фондах Львівського музею народної архітектури і побуту, в приватних колекціях в Україні і за кордоном.


Обмінялися спогадами учні Катерини Іллівни: Василь  Канюк  та Іван Козак, родичка - Ольга Івановчик.
У своєму виступі голова районної ради  Ярослав Юрійович висловив слова вдячності бібліотеці та наголосив, що про видатних людей Березнянщини потрібно  видати книгу для майбутніх поколінь.

Немає коментарів:

Дописати коментар