пʼятницю, 26 лютого 2016 р.

Співець Верховини – Юрій Боролич

        Серед славетних земляків рідного краю  є імена, які становлять його славу і національну гордість. Саме таким для нас і є Юрій Боролич, який народився 28 лютого 1921 року в смт. Великий Березний.

     26 лютого в районній бібліотеці для дорослих проведено вечір - памяті «Співець Верховини – Юрій Боролич», присвячений 95 - річниці від дня народження.
        Постать Ю. Боролича символізує мистецьку і духовну вершину Великоберезнянщини.  Він один з найталановитіших українських письменників – прозаїків Чехословаччини. Йому належить почесне місце в українській журналістиці та літературі на теренах Чехословаччини. Був також одним із найвідоміших чеських журналістів 60 – х початку 70 – х років ХХст. 

     Вшанувати світлу пам’ять прийшли прихильники його творчості. Ведучі свята ознайомили присутніх з творчістю письменника, яка дала можливість перегорнути сторінки біографії та доторкнутися до творчого доробку. 
     Упродовж вечора користувачі бібліотеки Анюта Баєва, Софія Бурда, Ангеліна Цица читали уривки з його творів «Хорал Верховини», «Жили собі…», «Сіяч». Своїми спогадами ділилися Іван Шелепець, Іван Моняк, Василь Канюк, Мирон Мацак, Петро Близцьо.


    

    Юна письменниця Марина Савчук написала та прочитала вірш присвячений Юрію Бороличу. Пам'ять про Ю. Боролича назавжди залишиться в наших серцях, а його книги, які є окрасою фонду бібліотеки слугуватимуть прийдешнім поколінням.

   Під час вечору присутні мали можливість переглянути мультимедійну презентацію "Перехресні стежки Юрія Боролича : історія закарпатського українця, який творив українську літературу в Чехословаччині".

Немає коментарів:

Дописати коментар