вівторок, 11 листопада 2014 р.

Тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів

Розповсюдженим явищем сьогодення є нездатність батьків утримувати свою дитину, у такому випадку держава бере на себе їх обов’язки. Частиною восьмою статті 181 Сімейного кодексу України передбачено, що якщо місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога, яка не може бути меншою ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Виплата тимчасової допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

Механізм надання тимчасової державної допомоги визначений постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 року № 189 "Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме"
Тимчасова допомога призначається у разі, коли:
рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується;
один з батьків перебуває під арештом, слідством, на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним;
місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.
Право на отримання зазначеної державної допомоги мають діти (згідно із статтею 6 Сімейного кодексу України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття).
Допомога призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину , управлінням праці та соціального захисту населення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, структурним підрозділом з питань праці та соціального захисту населення виконавчого органу міської, районної у місті ради.
Тимчасова допомога призначається кожні шість місяців починаючи з місяця, в якому подані усі необхідні документи. Для призначення допомоги на наступний шестимісячний строк одержувач подає лише заяву, в якій повідомляє про обставини, що можуть бути підставою для продовження виплати допомоги.
Допомога призначається в розмірі 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку. Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менший від мінімального розміру аліментів на одну дитину, що передбачений частиною другою статті 182 Сімейного кодексу України, тимчасова допомога призначається в розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і сумою, що становить 30 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для дитини відповідного віку.
У разі встановлення нового розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку розмір тимчасової допомоги перераховується без звернення одержувача з місяця, в якому набрав чинності закон, що встановлює новий розмір прожиткового мінімуму.
Якщо виникла можливість стягнення аліментів з одного з батьків, виявлено, що один з батьків може утримувати дитину або місце проживання (перебування) одного з батьків встановлено, у зв’язку з чим можливе стягнення з нього коштів на утримання дитини, орган праці та соціального захисту населення звертається до суду із заявою про стягнення з боржника, що не виконував обов’язку щодо утримання дитини, суми сплаченої тимчасової допомоги. Стягнуті кошти зараховуються до державного бюджету.

Козак В.В.
начальник відділу ДВС РУЮ

Немає коментарів:

Дописати коментар