понеділок, 7 листопада 2022 р.

 



🍁Щороку 9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Традиційно в цей день усі українці пишуть Радіодиктант національної єдності, а в школах, окрім цього, проводять тематичні уроки з української мови та літератури.
📜 Дата Дня української мови та писемності припадає на православне свято – День вшанування преподобного Нестора-літописця – послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія. Адже дослідники вважають, що саме з його праці розпочинається писемна українська мова.
🗣️ Мова то непросто слова, звуки. Це голос народу, втрата мови веде до зникнення самої нації. Земля українська стародавня, така ж давня і наша мова. Учені довели, що вік нашої мови сім тисяч років. З покоління в покоління передавали предки нам цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах і передавав від роду до роду щоб не загинула.
Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав.
Українці виборювали своє право говорити українською понад 350 років. І сьогодні відстоювати його має кожен громадянин, адже, як відомо, без мови рідної й народу рідного нема. Захищати і дедалі утверджувати українську мову як державну – наше спільне завдання.
🇺🇦 Однак попри це, з кожним роком українська мова розквітає: носіїв рідної мови стає дедалі більше, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у мовленні. І сьогодні українською мовою розмовляють понад 45 мільйонів людей.
Друзі, говорімо українською, щоб нас побачив світ, побачив Україну єдиною і непохитною, її духовні та інтелектуальні надбання!
Вчімо українську та шануймо її! 💙💛
📚До Дня писемності та мови у бібліотеці представлена вашій увазі книжкова виставка-інсталяція
"У кожному слові - безодня простору"📜
РІДНА МОВА
По-своєму кожна
Пташина співає,
По-своєму кожен
Народ розмовляє.
У мене й народу мого
Українська є мова чудова,
Своя, материнська.
По світу її,
Як святиню, нестиму
Допоки живу,
В чистоті берегтиму,
З Любов’ю сердечною,
Вірністю сина.
Ця мова для мене,
Як мати, єдина.
С. Жупанин







Немає коментарів:

Дописати коментар