четвер, 4 січня 2024 р.

 



4 січня ❄️
СЬОГОДНІ – ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ АЗБУКИ БРАЙЛЯ
Всесвітній день азбуки Брайля є нагадуванням, що серед нас живуть люди, які потребують особливої турботи, уваги та підтримки. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі близько 1 млрд людей мають порушення зору, з них понад 10 млн повністю незрячі, ще 130 млн мають дуже слабкий зір🧑‍🦯
📋Шрифт Брайля - це унікальна азбука, яку назвали на честь її винахідника Луї Брайля. Вона являє собою тактильне поєднання графічних символів за допомогою 6 точок, що дає змогу передавати букви, цифри, музичні, математичні та наукові знаки.
🤝Для мільйонів незрячих людей шрифт Брайля є засобом спілкування. Окрім того, він відіграє визначальну роль у їхній освіті, доступі до інформації, реалізації права на свободу висловлювання поглядів і переконань.
Мало хто знає, що шрифт Брайля був винайдений майже двісті років тому дуже доброю, освіченою і, водночас, тотально незрячою людиною – Луї Брайлем.
🧑‍🦱У 3 роки з Луї стався нещасний випадок. Хлопчик пошкодив собі око. А трохи згодом хвороба уразила й друге око, внаслідок чого дитина повністю втратила зір. Але батьки Брайля доклали максимум зусиль, щоб їхній син отримав початкову освіту, а згодом влаштували Луї у Королівський інститут для незрячих дітей, де вони мали змогу, окрім навчання, опанувати ще й гру на органі та піаніно. Саме тут дванадцятирічний Луї розпочав свою роботу над створенням власного рельєфно-крапкового шрифту.
На той час навчання незрячих дітей відбувалося за методом Гаюї: на цупкий папір наклеювалися великі, товсті літери. Із-за об’єму книжка для навчання виходила товстою і незручною.📓
Ідея створити рельєфно-крапкову абетку виникла у Луї Брайля після візиту до інституту відставного капітана-артилериста Шарля Барб’є. Там учням розповіли про так зване «нічне письмо». Це особливий вид зв’язку, який пізніше отримав назву сонографія. В основі цього виду зв’язку був покладений дотиковий метод, де у формі прямокутника були розташовані округлі шість крапок.🧐
Близько двох років тривала робота Луї над створенням рельєфно-крапкової абетки, а в 1829 році Брайль опублікував власний унікальний метод письма, який до сьогодні носить ім’я свого творця.
🌐У грудні 2019 року Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення щороку 4 січня відзначати Всесвітній день азбуки Брайля з метою підвищення обізнаності про значення азбуки для незрячих та слабозорих осіб.
🇺🇦Також у грудні 2019 року в Києві неподалік станції метро «Дарниця» встановили перший і єдиний в Україні пам’ятник незрячій людині. Атр-об’єкт являє собою людину із заплющеними очима та палицею у руці, яка ніби йде тактильною доріжкою. Шрифтом Брайля на грудях статуї написано: «Дивлюся серцем»👁️❤️


Немає коментарів:

Дописати коментар