четвер, 10 грудня 2015 р.

Всеукраїнський тиждень права - нагода виховати законослухняних і правосвідомих громадян

         З 1950 року 10 грудня відзначається як День прав людини. Указом Презедента України від 08.12.2008 року №1149 започатковано Всеукраїнський тиждень права щороку в тиждень, що включає 10 грудня – День прав людини, який відзначається в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини. З 2013 року в Україні проводився вже традиційний Всеукраїнський тиждень права, у якому активну участь приймають бібліотеки Великоберезнянського району.


 
       В Інтернет центрі районної бібліотеки до Всеукраїнського тижня права було проведено зустріч з начальником Великоберезнянського районного управління юстиції В.Шукалем, який познайомив присутніх з державними реєстрами речових прав на нерухоме майно та ін.. Розповів як отримати довідки з державних реєстрів і про систему електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ). 



       Захід відбувся у формі відкритого діалогу, під час якого присутні дізналися про основні положення Загальної Декларації прав людини, зокрема: права та свободи людини, cпособи їх захисту, Національну стратегію у сфері прав людини в Україні, правомірну поведінку дітей вдома, в школі, в суспільстві, з однолітками, а також активну протидію порушникам законів, попередження асоціальних проявів серед населення, виховання ціннісного ставлення до людей. Черпаючи для себе найнеобхідніше, присутні із зацікавлення слухали лектора, запитували та моделювали різноманітні ситуації.

 
      Присутні мали можливість долучитися до вебінару "Реєстрація на порталі електронних послуг Мін'юсту. Реєстр речових прав на нерухомість" (https://www.youtube.com/watch?v=CEXwFjlxw3c). В.Шукаль із задоволенням відповідав на запитання присутніх, які у них виникли під час інформаційної години.


   «Враховуючи нелегку ситуацію в нашій країні, вкрай важливо добре знати свої права та обов’язки, адже їх незнання не звільняє від відповідальності, а знання навпаки перетворюється на силу, якою можна захистити себе. Пам’ятайте, ваші права закінчуються там, де починаються права інших людей, адже невід’ємному праву однієї людини обов’язково кореспондує обов’язок його не порушення для інших людей», - підсумувала директор ЦБС О.Ю.Костенко.



     Наприкінці зустрічі присутні  відзначили доцільність проведення подібних заходів, оскільки, крім інформаційного, вони носять навчальний і виховний характери.
        Інформаційну годину було проведено у співпраці з Великоберезнянською гімназією.

Немає коментарів:

Дописати коментар