понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Стягнення аліментів з боржника, місце перебування якого не відоме

Дане питання врегульовано положеннями Сімейного кодексу України та Закону України «Про виконавче провадження» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме» №189 від 22.02.2006 р.
За ст. 182 Сімейного кодексу мінімальний розмір аліментів на дитину не може бути меншим, ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (для дитини 6-18 років на 2015 р. було встановлено такий розмір прожиткового мінімуму: з 01.01.2015 р. до 30.11.2015 р. – 1286 грн.; з 01.12.2015 до 31.12.2015 р. – 1455 грн.).

За статтею 74 Закону України «Про виконавче провадження» у разі наявності заборгованості із сплати аліментів понад 3 місяці стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника. Розмір такої заборгованості визначається державним виконавцем за місцем виконання рішення суду. Державний виконавець обчислює розмір заборгованості із сплати аліментів, складає відповідний розрахунок та повідомляє про нього стягувачу і боржнику:
1) у разі якщо виконавчий документ уперше надійшов для виконання;
2) за заявою сторін виконавчого провадження;
3) у разі надсилання постанови до адміністрації підприємства, установи, організації, фізичної особи, фізичної особи-підприємця для проведення відрахування із заробітної плати (доходів), пенсії та стипендії боржника;
4) у разі закінчення виконавчого провадження у зв'язку з надходженням виконавчого документа за належністю до іншого органу державної виконавчої служби;
5) за власною ініціативою;
6) в інших передбачених законом випадках.
За наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів.
За частинами 8-10 статті 181 Сімейного кодексу якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога за рахунок коштів Держбюджету України, яка не може бути меншою ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.
За пунктом 2 Порядку тимчасова допомога призначається у разі, коли: 1) рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв'язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення; 2) стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває у місцях позбавлення волі, чи якого визнано недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі; 3) місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.
Для призначення тимчасової допомоги той з батьків, хто утримує дитину, має подати органу праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування):
1) заяву;
2) копію свідоцтва про народження дитини;
3) довідку про реєстрацію місця проживання (перебування) дитини;
4) довідку про реєстрацію власного місця проживання (перебування).
Крім цього, залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи:
а) рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину;
б) довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення;
в) довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі;
г) повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.
У підсумку, Ви маєте такі варіанти виходу із описаної ситуації:
а) звернутися до відповідного державного виконавця із заявою про встановлення розміру заборгованості та стягнення аліментів за рахунок майна батька дитини (в т.ч. орендної плати за пай чи за рахунок самого паю);
або б) звернутися з пакетом вищевказаних документів до органу праці та соціального захисту населення за призначенням Вам тимчасової державної допомоги.

Василина Козак
Відділ ДВС В.Березнянського РУЮ

Немає коментарів:

Дописати коментар