середу, 29 липня 2015 р.

Зміни в державній реєстрації речових прав на нерухоме майно

Міністерство юстиції України наказом від 07 липня 2015 року № 1159/5 "Про реалізацію пілотного проекту у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо попередньої подачі заяв" , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 липня 2015 року за №794/27239, (далі – Наказ) запровадило в Україні пілотний проект у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень щодо попередньої подачі заяв.
Попередній розгляд заяв у сфері державної реєстрації прав є новелою у законодавстві, що регулює сферу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Відтепер, особа, яка прийняла документи, буде зобов'язана надати офіційний висновок заявнику щодо їх комплектності та правильності.
Наказ набирає чинності з 21 липня 2015 року та діятиме на території Одеської та Київської областей.

Метою вказаного пілотного проекту є зменшення кількості відмов у державній реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, а також зручність отримання заявниками послуг у відповідній сфері. Адже, для Міністерства юстиції України на першій позиції завжди стоять інтереси та зручність споживачів реєстраційних послуг. Суб'єктивно пілотний проект направлений в першу чергу на осіб, які подають заяви у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно у великій кількості: це особи, основним видом діяльності яких є вирощування та переробка сільськогосподарської продукції, а також особи, визначені пунктами 49, 50 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2013 року № 868.
Так, пункти 49 і 50 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень упорядковують питання державної реєстрації права власності на новостворені та реконструйовані об'єкти нерухомого майна, а отже надають право скористатися перевагами пілотного проекту замовнику будівництва, члену житлового, житлово-будівельного, дачного, гаражного чи іншого кооперативу, особі, яка залучала кошти фізичних чи юридичних осіб у будівництво об'єкта. Подаватися на попередній розгляд вищевказаними суб'єктами заяви будуть за допомогою програмного забезпечення, сумісного з програмним забезпеченням Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Перелічені вище особи мають право отримати доступ до такого програмного забезпечення, уклавши договір з державним підприємством "Національні інформаційні системи". Подання заяв на попередній розгляд здійснюватиметься за допомогою електронного цифрового підпису, не виходячи з дому чи офісу. Також абзац третій пункту 2 Наказу передбачає можливість подання заяв у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень безпосередньо особам, які відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" наділені повноваженнями державного реєстратора з видачі та прийому документів: це нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування та центрів надання адміністративних послуг. Попередній розгляд заяв здійснюватиметься органом державної реєстрації прав, який згідно із законодавством наділений повноваженнями проводити державну реєстрацію прав на відповідний об'єкт нерухомого майна, або особами, які відповідно до абзацу четвертого частини першої статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" наділені повноваженнями державного реєстратора з видачі та прийому документів, у разі, якщо останні здійснили прийом такої заяви. Плати за попередній розгляд заяв законодавством не передбачено. Проаналізувавши заяву та подані разом з нею документи протягом 6 робочих днів особа, яка здійснила попередній розгляд заяви, повідомить заявника про результати такого розгляду документів, а також про дату і час звернення до неї з оригіналами документів, необхідних для державної реєстрації речових прав, та їх копіями, засвідченими в установленому порядку."

Василь Шукаль
Великоберезнянське районне управління юстиції

Немає коментарів:

Дописати коментар