середу, 29 липня 2015 р.

Електронні аукціони з реалізації арештованого державними виконавцями майна

«Система електронних торгів арештованим майном» (СЕТАМ) – це веб-ресурс, призначений для організації та проведення електронних аукціонів з реалізації арештованого державними виконавцями майна (https://torgi.minjust.gov.ua/reglament).
Система надає можливості: реєструвати та редагувати інформацію про аукціони;подавати і обробляти заявки на участь в електронних торгах; проводити електронні торги з реалізації арештованого майна, за потреби зупиняти  торги, проводити уцінку майна, знімати мано з реалізації та проводити повторні електронні торги;  оформляти результати електронних торгів.
Система є публічною та загальнодоступною. Будь-яка особа, що має доступ до мережі Інтернет може отримати інформацію про умови проведення торгів, майно, що виставлене на торги, та результати проведених торгів.

Всі операції з організації та проведення електронних аукціонів виконуються відповідно до діючого законодавства. Система розроблена на виконання вимог Тимчасового порядку реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів (далі – Порядок), затвердженого Наказом Міністерства юстиції України від 16 квітня 2014 року № 656/5 зі змінами внесеними Наказом Міністерства юстиції України від 06 червня 2014 року № 896/5. Передача майна на реалізацію здійснюється після визначення його вартості (оцінки) відповідно до статті 58 Закону України "Про виконавче провадження". 
Система забезпечує наявність у кожного зареєстрованого учасника Особистого кабінету, доступ до якого здійснюється з використанням логіна та пароля. В Особистому кабінеті учасника відображається інформація про електронні торги, у яких він бере участь, відповідно до його прав. Для участі у торгах з продажу арештованого майна, початкова вартість якого перевищує визначену Організатором суму, потрібно мати власний електронний цифровий підпис (ЕЦП). Завдяки ЕЦП треті особи не зможуть діяти від імені учасника торгів (за умов дотримання заходів безпеки використання та зберігання ЕЦП). 
При проведенні Стандартних торгів лот заздалегідь публікується на сайті. Для участі у Стандартних торгах покупець повинен зареєструватися та сплатити гарантійний внесок у визначенний законодавством термін. Під час торгів покупці роблять ставки з визначеним кроком. Перемагає покупець, що запропонував найбільшу ціну і дотримався всіх умов проведення торгів. Учасники торгів мають змогу запропонувати Особливу ставку - зробити ставку, обравши суму вже існуючої ставки, що належить іншому учаснику. Особливу ставку можливо зробити лише один раз. Після особливої ставки покупець втрачає можливість торгуватися за лот. Комісійна торгівля Комісійні торги розпочинаються з моменту публікації товару на сайті та тривають визначений період часу. За цей час покупці мають змогу придбати лот. Лот продається за фіксованою ціною, встановленою при публікації лоту на сайті. Від покупців не вимагається реєстрація у торгах та гарантійний внесок. У випадку купівлі лоту покупець перераховує 100% заявленої ціни. Переможцем визнається покупець, кошти якого раніше надійшли на рахунок.
З початком Стандартних торгів придбати лот можуть лише покупці, що подали заявку на участь у торгах та сплатили гарантійний внесок.  Кінцевий строк подачі заявок на участь в електронних торгах з реалізації предмета іпотеки визначається не раніше ніж за одну годину до початку проведення електронних торгів, при цьому заявник забезпечує сплату гарантійного внеску для участі в цих електронних торгах не пізніше ніж за одну добу до початку проведення електронних торгів.
Після закінчення електронних торгів на Веб-сайті відображаються відомості про завершення електронних торгів. Система автоматично формує та розміщує на Веб-сайті протокол електронних торгів по лоту після їх закінчення. Для перегляду протоколу електронних торгів на сторінці лоту перейдіть за посиланням «Протокол торгів».
Система у день проведення електронних торгів розміщує аналогічний протокол електронних торгів по лоту з повною інформацією про переможця електронних торгів в Особистому кабінеті переможця.
У випадку, якщо лот є об’єктом іпотеки, Протокол електронних торгів роздруковується переможцем торгів із Особистого кабінету, підписується та передається особисто або через представника Організатору або надсилається засобами зв'язку на поштову адресу Організатора. Підписаний протокол має надійти до Організатора не пізніше семи робочих днів з дати отримання протоколу переможцем в Особистому кабінеті.
На підставі копії протоколу переможець електронних торгів протягом десяти банківських днів з дня сформування протоколу здійснює розрахунки за придбане на електронних торгах майно.

Козак В.В.
начальник відділу ДВС
В.Березнянського РУЮ

Немає коментарів:

Дописати коментар