середу, 2 квітня 2014 р.

Зміни в питаннях процесуального законодавства

Законом України від 19 вересня 2013 року № 590-VII, запроваджено судовий збір у справах про адміністративні правопорушення та збільшені ставки судового збору .
Зокрема ,при оскаржені постанов про адміністративне правопорушення слід сплачувати судовий збір за ставкою 34,41 грн. у разі ухвалення судом постанови про накладення адміністративного стягнення (для позовів ,що були подані після 23.10.2013 року)
У спорах з податковими органами ставки зросли більш суттєво : при оскаржені податкових повідомлень–рішень до кінця 2013 року ,слід сплачувати 2% від оскаржуваної суми ,але не менше 1720,50 грн. та не більше 4588 грн.(раніше ставка складала 1% від суми та не менше 114,70 грн. і не більше 2294 грн.).

При оскаржені дій посадових осіб – суб»єктів владних повноважень розмір судового збору складає 68,82 грн.(раніше 34,41 грн.)
Крім цього, значно зросли ставки судового збору за подання до суду деяких позовних заяв. Наприклад, удвічі, збільшені ставки за подання позовних заяв про розірвання шлюбу та позовних заяв немайнового характеру при звернені до місцевого суду .
10 жовтня 2013 року Законом України №641-VII доповнено статтю 28 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" новим абзацом ,відповідно до якого, власник (співвласник) квартири, житлового чи нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку при створенні об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (асоціація власників житлових будинків, якщо їй делеговані повноваження з управління неподільним та загальним майном відповідного житлового комплексу), житлово-будівельні кооперативи або їх уповноважені особи про суб’єктів права власності на житлові та нежитлові приміщення у такому будинку .


Василь Шукаль

Немає коментарів:

Дописати коментар