середу, 12 березня 2014 р.

Сучасна бібліотека та користувач

Організація підвищення кваліфікації сільських бібліотекарів на сучасному етапі вимагає пошуку, аналізу та впровадження досконалих технологій навчання, що відповідали б вимогам бібліотечної, педагогічної, психологічної теорії та практики, дозволили з максимальною ефективністю здійснювати професійну освіту фахівців бібліотекарів.
З 2005 року на базі районних бібліотек діє школа професійної майстерності сільських бібліотекарів «Сучасна бібліотека та користувач».
Мета школи: «Підвищити майстерність молодих бібліотекарів, навчати працювати над вивченням передового бібліотечного досвіду, використовувати інновації у роботі сільської бібліотеки».



Районними працівниками за програмою занять були надані консультації: «Розмаїття бібліотечних інновацій, спрямованих на задоволення потреб користувачів в сучасних умовах», «Традиційні та інноваційні підходи до форм масової роботи з юними читачами: виклик часу (методист ЦРБ Т. Лазорець), «Сімейне читання як спільна діяльність родини та бібліотеки» (заступник директора з питань обслуговування дітей М.Ганусин), «Формування бібліотечного фонду» (зав. відділом обслуговування С. Готра).
З бібліотекарями були проведені практичні заняття щодо правил опису періодичних видань, влиття описаних карток у систематичну картотеку статей та краєзнавчу картотеку.


Також з сільськими бібліотекарями було проведено тренінг на тему «У бібліотеку прийшов читач: нові моделі поведінки».



Сільські бібліотекарі під час професійного діалогу розказали про роботу своїх бібліотек, зокрема: «Досвід кращих – кожному» (С.Комар), «Елементи успіху в роботі з дітьми сільської бібліотеки» (Л.Пекар), «Робота клубів за інтересами в сільській бібліотеці» (О.Бруженяк), «Виставка в бібліотеці: новий погляд на традиційну форму» (М.Гефнер).


Бібліотечні працівники також мали змогу познайомитися з досвідом роботи бібліотек України, та розробити рекламні буклети своєї бібліотеки.


Під час підведення підсумків присутні поділились думками про проведене заняття школи та висловили свої побажання.

Немає коментарів:

Дописати коментар