понеділок, 27 листопада 2023 р.

 


27 листопада 🍂
Ольга Кобилянська (1863 – 1942) 🎂160 років від Дня народження– українська модерністська письменниця, рання буковинська феміністка, близька подруга та соратниця Лесі Українки.
🖋️Літературознавці відзначають, що Ольга Кобилянська стала першим в історії української літератури письменником, хто показав образ української жінки абсолютно по-новому: це була не забита, пригноблена селянка, а інтелігентка, жінка, яка прагне до знань, до освіти, яка виступає за рівноправність у суспільстві між жінками та чоловіками. Та й сама письменниця говорила, що її заслуга в тому, що вона змогла привернути увагу читачів «до справжніх Марусь, Ганнусь і Катрусь, які повинні стати жінками європейського характеру».
📖Українська письменниця, представниця модернізму в літературі Ольга Кобилянська з'явилася на світ в сім'ї галицької шляхти. Мати письменниці була німкенею, так що з дитинства дівчинка володіла не лише українською, а й німецькою мовою. До слова, свої перші твори Ольга писала також німецькою. У дівчинки було кілька братів, один з яких був непоганим живописцем, а інший - видатним філологом. Більшу частину життя автор провела у Чернівцях. Під час навчання в школі на території Південної Буковини не було україномовних шкіл і дівчинку віддали в німецьку. Особливе значення мав зв'язок Кобилянської з німецьким письменником Якобсоном, з яким дівчина співпрацювала. Під час їхньої спільної праці вона написала рецензію на німецькій мові, присвячену Марку Вовчку, і перевела деякі твори українських письменників. В оточенні Ольги Кобилянської були відомі на той час лідери феміністичного руху, Наталя Кобринська, Августа Кохановська та Софія Окуневська. Під їх впливом Ольга почала писати українською і долучилася до руху за права жінок. Багато жіночих тем виплили на поверхню в книгах письменниці, зокрема у творах "Людина", "Царівна", "Valse melancolique". Кобилянська була близько знайома з Лесею Українкою. Все життя жінки підтримували листування, з якої, на жаль, збереглися переважно листи Лесі. У відгуках сучасних біографів можна прочитати про точку зору, що дівчат пов'язувала не тільки дружба, а й любов, однак це малоймовірно, якщо брати до уваги факти біографії Лесі Українки. У військовий і післявоєнний період у творчості Кобилянської, зокрема, в її новелістиці, з'явилася морально-етична проблематика. Письменниця померла 21 березня 1942 року, у місті Гура-Гумора, де народилася письменниця, встановлено пам'ятник і названо сквер її ім'ям. Сьогодні Ольга відома переважно завдяки своїм повістям, хоча вона писала також чудову коротку прози. Серед повістей письменниці варто відзначити "Земля" і "У неділю рано зілля копала".

Немає коментарів:

Дописати коментар