середу, 29 червня 2016 р.

Зустріч із поетами Закарпаття В.Густі та Н.Панчук

   У рамках акції «Письменник - сільській бібліотеці, сільська бібліотека – письменнику» 29 червня у Великоберезнянській ЦРБ відбулася зустріч із сучасними закарпатськими письменниками Василем Густі та Надією Панчук.
 Акція ініційована Закарпатським осередком Спілки письменників України та проводиться за підтримки Управління культури Закарпатської ОДА.


 

   Кожна літературна зустріч – це теплота спілкування, радість від занурення у цілющі джерела поетичного слова, яка єднає всіх спраглих, що прагнуть до творчих пошуків.
       Мистецький захід у райцентрі провели у  надзвичайно теплій, щирій атмосфері. Адже для Василя Густі наше селище є майже рідним. Хоча народився митець у Виноградівському районі, та частина його життя пов'язана із «Карпатською зіркою» та Березнянщиною. У кожній книзі – спогад про рідну серцю природу, гори, верховинських людей.
     На зустріч із сучасними поетами Василем Густі та Надією Панчук завітали очільники району, працівники бібліотек,вчителі, місцеві митці,активні читачі та дописувачі.
      Ведучі Яна Левицька та Євгенія Кувік ознайомили присутніх з творчістю письменників, дали можливість перегорнути сторінки біографії та доторкнутися до творчого доробку. Адже саме в творчому доробку криється зміст буття і кредо поета,сила його слова.
    Під час зустрічі присутні почули поетичні твори ,написані митцями у різні періоди.Читали їх працівники бібліотек cіл Малий Березний та Бегендят Пастіль Лідія Пекар і Мар'яна Веселовська .

      Виступ Василя Густі був надзвичайно щирим і цікавим, у формі діалогу. Поет поділився спогадами про життя у Великому Березному, роботу у районній газеті, згадав відомих художників, письменників, журналістів краю, з якими працював і працює. Висловив побажання і звернувся до очільників району з проханням допомогти видати книгу до 70-ї річниці з дня народження літературного діяча України, корінного великоберезнянця Федора Зубанича .
    Під час виступу присутні мали нагоду почути поетичні твори Василя Густі про рідну Березнянщину у авторському виконанні. Його поезія – це особливі враження, тепло його душі, вдало передані почуття і відчуття, філософія та мудрість,які спонукають до роздумів.
      Метою приїзду літераторів до районної бібліотеки була не тільки зустріч із березнянами. Василь Густі та Надія Панчук привезли для районних читачів у подарунок книги закарпатських письменників, поетів, народні легенди краю, збірки та довідники.
     На завершення виступу Василь Густі пообіцяв посприяти проведенню у селищі і взяти участь у Днях сучасної української літератури у школах та бібіліотеках.
     Надія Панчук - поетеса та прозаїк,  родом із Тернопільщини.Є автором більше 20 поетичних збірок і 2 прозових. Велику роль відідграє у становленні та розвиткові молодих закарпатських митців. Працює із обдарованою творчою молоддю, є організатором письменницьких пленерів та «Літературних дебютів» у Закарпатській обласній бібліотеці. ЇЇ незвичайна лірика, яку ми почули в авторському виконанні, змушує задуматися над філософськими категоріями слова і часу, добра і зла, миті і вічності. 
     Надзвичайно приємно було поетесі почути свої ранні поезії , які знайшли і прочитали працівники бібліотек с. Костринська Розтока та с.Вишка.
    Чимало цікавого розповіли у ході зустрічі поети і про себе, і про свою роботу, погляди на життя та сучасний стан письменництва.
     Присутні у залі висловили вдячність митцям за змістовну зустріч, за проведений час у світі чарівного поетичного слова.
     Для користувачів бібліотеки також діяла книжкова виставка сучасних закарпатських письменників «Світочі карпатського краю».

Немає коментарів:

Дописати коментар