середу, 29 травня 2013 р.

Вірний син Верховини - І.А.Рогач

      У районній бібліотеці для дорослих було проведено вечір - пам'яті  "Громадсько - політичний діяч І.А.Рогач" (До 100 - річчя від дня народження)
        Іван Андрійович Рогач (* 29 травня 1913, м. Великий Березний, Закарпаття — † 18 лютого 1942, урочище Бабин Яр, м. Київ)— заступник голови Організації Народної Оборони, член Головної Команди і військовий писар «Карпатської Січі», секретар Президента А. Волошина, член проводу ОУН, головний редактор тижневика «Українське слово» (1941).
      Відкрила вечір- пам'яті  та розповіла про мету даного заходу директор ЦБС О.Костенко.


  Про життєвий шлях діяча розповіли ведучі свята Вікторія Данча та Олександр Готра.

     Про епізоди життя Івана Рогача розповідали кращі читачі районної бібліотеки Веселовська Христина, Тетяна Циганин, Іванна Чернишова, Іван Попович та Маряна Устінова.


      Спогадами про Івана Рогача поділилися друзі та знайомі, читачі районної бібліотеки Мирон Мацак, Марія Рогач, Іван Шелепець та ін.




         Завершився вечір виступом Руслана Каганця активіста спортивно - патріотичного руху Карпатська Січ та переглядом документального фільму "Карпатська Січ".




                 У бібліотец ідіяла книжкова виставка "Вірний син Верховини".


    Родзинкою Вечора пам’яті, присвяченого 100-річчю від дня народження Івана Рогача, стала благочинна пожертва книг для центральної районної бібліотеки. Ініціатором виступив рух «Карпатська Січ», який висловлює особливу подяку видавництву МПП «Ґражда» в особі Івана Ребрика та крайовому товариству «Просвіта», а також Закарпатській станиці національної скаутської організації «Пласт» та Конгресу українських націоналістів за подаровані ними книги. Бібліотеці було подаровано близька 100 примірників книжок 40-ка авторів, більшість з яких є закарпатцями. Майже всі книги є патріотичної та просвітницької тематики, тут є і збірник “Карпатська Україна в боротьбі”, збірка віршів закарпатської поетеси Софії Сороки “Живу тобою, Україно!”, є і пару збірок казок для дітлахів, “Отча Земля” Й. Лемка, “Українська мова” Л. Дмитришина, “Українське Подоння” А. Животка, “Література народовецтва і чину на українському Підкарпатті в першій половині 20 століття” Н. Ребрик та багато інших. Приємно здивувало те, що вже відразу після передачі книжок діти поцікавилися і запитали в бібліотекарів, коли можна переглянути книги та взяти додому почитати. 





        

Немає коментарів:

Дописати коментар