неділю, 7 квітня 2024 р.

 



7 квітня 🌿 Всесвітній день здоров'я
''Лікарі рекомендують!'' 💉💉💉
Вакцинація: права батьків і дітей під час щеплень - фахівці з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснюють права батьків і дітей під час щеплень.
Тож зверніть увагу ❗❗❗
Вакцинація дітей, в тому числі новонароджених, носить добровільний характер і змусити батьків, які не хочуть робити своїй дитині щеплення, ніхто не може. Вони мають законне право відмовитися від вакцинації, але при цьому повинні реально оцінювати можливі ризики і наслідки, як для здоров’я дитини, так і для його соціального розвитку.
Наявність протипоказань для проведення щеплень для кожної дитини визначається індивідуально. Рішення приймається, виходячи з Переліку протипоказань, встановленого Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Наказу МОЗ України № 595 від 11.08.2014 року. Згідно з цими документами робити дитині щеплення протипоказано при:
· важких ускладненнях від попередньої дози у вигляді анафілактичного шоку або токсичної еритеми;
· алергічної реакції на будь-який компонент вакцини, анатоксину;
· гострому захворюванні або загостренні хронічного захворювання;
· підвищеній температурі тіла;
· інших підставах.
При виявленні медичних протипоказань до вакцинації, відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України № 551 від 11 серпня 2014 року, малюка направляють на комісію з питань щеплення. Діти з хронічними захворюваннями в стадії ремісії за висновком комісії можуть бути вакциновані в умовах стаціонару.
💉Вакцинація дітей в Україні відбувається відповідно до «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень», затвердженого Міністерством охорони здоров’я. У державних поліклініках календарні щеплення дитині робляться безкоштовно. Однак, не завжди необхідні вакцини є в наявності. В цьому випадку у батьків є три варіанти: дочекатися нової закупівлі, самостійно (за рецептом лікаря) придбати вакцину в спеціалізованій аптеці або звернутися в приватний медичний центр і зробити платне щеплення.
В якому б медичному закладі не робили щеплення, перед вакцинацією дитину обов’язково має оглянути лікар. При цьому, відповідно до законодавства, під час медичного огляду дітей перед щепленням, лікар повинен:
· дослідити історію перенесених хвороб (анамнез);
· оцінити реакції на попередні щеплення, якщо вони раніше робилися;
· виміряти температуру тіла, провести огляд шкіри, порожнини рота, слизових оболонок кон’юнктиви очей, а також прослухати легені і бронхи;
· в разі необхідності – призначити додаткові клінічні обстеження органів і систем організму;
· отримати письмову згоду батька або матері дитини на проведення вакцинації або туберкулінодіагностики (форма № 063-2/о).
· в день щеплення, за результатами огляду, оформити медичний висновок про стан здоров’я дитини, що підлягає вакцинації.
❗При виявленні ознак захворювання лікар повинен конкретизувати діагноз і внести відповідний запис в первинну медичну документацію: форму № 097/о «Карта розвитку новонародженого»; форму № 112/о «Історія розвитку дитини»; форму № 063/о «Карта профілактичних щеплень»; форму № 025/о «Медична карта амбулаторного хворого»; форму № 003/о «Медична карта стаціонарного хворого».
📝Запис про проведене щеплення робиться відповідно до вимог чинного законодавства із зазначенням наступних даних: торгова назва вакцини/анатоксину, назва виробника, доза, серія, термін придатності вакцини/анатоксину. При використанні імпортної вакцини/анатоксину додатково має зазначатися оригінальне найменування українською мовою.
📍Після проведення профілактичного щеплення дитина повинна знаходитися під наглядом медичного працівника не менше 30 хвилин. Точний час перебування під наглядом зазначено в інструкції по застосуванню вакцини (анатоксину).
Незважаючи на те, що відповідно до українських законів, щеплення є обов’язковими (ст. 27 ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та ст. 10 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров’я»), батьки дитини мають право від них відмовитися.
🗒️Відмова від проведення вакцинації оформляється в письмовому вигляді на бланках встановленого зразка. Перед підписанням форми відмови від щеплень, законним представникам дитини (батькам, опікунам) ще раз роз’яснюються можливі наслідки прийнятого рішення.
☝️Керівники дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів не мають права відмовити в прийомі до дитсадку або школи дітям, у яких відсутні обов’язкові профілактичні щеплення. Але це за умови, що дитина отримала дозвіл лікарсько-консультативної комісії (з залученням епідеміолога) відвідувати навчальний заклад.
😷На період епідемії, діти без щеплень на законних підставах можуть бути відсторонені від занять у школі та відвідування садка. Подібні запобіжні заходи застосовуються на період спалаху захворювання або до того моменту, поки дитина не отримає всі необхідні вакцинації.
❗❗❗Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України💙💛
Вакцинація - це те, від чого безпосередньо залежить здоров'я дітей та їх майбутнє!
БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ ТА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ! ♥️


Немає коментарів:

Дописати коментар