неділю, 20 березня 2022 р.

 


В цей день 1639 року народився Іван Степанович Мазепа - українець, якого прокляла московська держава і московська Церква, але якого шанує і величає Українська держава і за якого молиться Помісна Православна Церква України.

До речі УПЦ МП досі визнає московську анафему на гетьмана. Пам’ятаєте, як у 2007 році вулицю на якій знаходиться Києво-Печерська лавра з Січневого повстання було перейменовано на вулицю Івана Мазепи? Як тоді керівництво РПЦвУ протестувало, щоб тільки не Мазепи... Зрештою, у 2010 р. з вулиці Мазепи перейменували на вулицю Лаврську. Так і напрошується запитання: «Ви точно Українська Церква?». Чого ж цураєтесь свого ж мецената?

Російський цар Петро I сам багато чому вчився в українського гетьмана Мазепи. Хоча судячи з того який підпис був у Івана Мазепи і який у Петра Романова - очевидно, що учень рівня свого вчителя так і не досяг (див. скан підписів обох у пості).

***
Отже, сьогодні - 383 роки від Дня народження славного гетьмана України.

КЕРІВНИК. Мазепа найдовше володів гетьманською булавою - цілих 22 роки. За цей час відродив українську літературу, мистецтво, філософію, теологію, живопис, навіть тодійшний архітектурний тип, який тепер зветься Мазепинським бароко.

ПОЛІГЛОТ. Прекрасно володів польською, російською, татарською, французькою, латинською, італійською та німецькою мовами.

МЕЦЕНАТ. За його сприяння Києво-Могилянська колегія в 1701 році отримала статус академії. Профінансував будівництво Чернігівського колегіуму. За свій власний кошт збудував 12 нових храмів, відреставрував понад 20. На будівництво мурів Києво-Печерської лаври витратив 1 млн. золотих, позолотив купол Софійського собору, подарував найбільший дзвін, тощо.

Це була потужна політична постать, яка підняла Україну з колін. Не дарма ж бо у народі ходило прислів’я: "Від Богдана до Івана не було гетьмана".

Нам тебе так не вистачає...

З Днем народження, Гетьмане! З Днем народження, козаче!





Немає коментарів:

Дописати коментар