четвер, 19 листопада 2020 р.

«Майдан. Україна. Шлях до свободи»

    21 листопада ми відзначаємо День Гідності і Свободи. Цей день було започатковано у 2014 році з нагоди початку двох революцій, які відбулися в Україні у ХХІ столітті: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Цього  дня українці віддають шану патріотизму й мужності громадян, які стали учасниками цих подій, піднялися на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

    Готуючись до відзначення Дня Гідності та Свободи, в бібліотеці оформлено інформаційні полиці: «Майдан на сторінках книг», «Події, що змінили долю України» та книжкову виставку «За Гідність і Свободу». Працівники бібліотеки привертають увагу відвідувачів до цих виставок та проводять біля них патріотично-інформаційну бесіду про революційні події та патріотів України, які не пошкодували свого життя заради Свободи. Видання з виставок розповідають про героїв і перебіг Революції Гідності, що пробудила в душі кожного українця потяг до свободи та волі. Також працівниками бібліотек були представлені книги, присвячені російсько-українському протистоянню на Сході України, долям звичайних українців, що опинилися в зоні бойових дій.

    До Дня Гідності та Свободи у Великоберезнянській ЦРБ було проведено годину пам’яті «Майдан. Україна. Шлях до свободи». Під час заходу ведучі розповіли про героїв Майдану, про надії, втрати і перемоги України, про великий крок на шляху до волі українського народу. В глибокій скорботі було згадано тих, хто загинув за нашу Україну, хто зараз своїм життям виборює на сході її мир і спокій, всіх героїв, що полягли під час Революції Гідності та російської агресії на Донбасі. Учасники  заходу з болем і сльозами на очах згадали та вшанували хвилиною мовчання пам'ять Героїв Небесної Сотні та героїв-майданівців. Ми не маємо права їх забути!

    Захоплюючими були розповіді учасників АТО Івана Бажури та Василя Платко, які наголосили, що Революція Гідності сколихнула країну хвилею нечуваного патріотизму і показала важливість національної ідеї. Нині триває за неї боротьба. Наше суспільство здобуло право на зміни. Україна заплатила високу ціну за свій європейський вибір на Майдані і продовжує платити у війні на Донбасі.

    Поетичні рядки, сплетені у патріотичну мозаїку «Вірші, написані Майданом» звучали у виконанні читачів районної бібліотеки. З словами вдячності виступила директор ЦБС О.Костенко, яка у своєму виступі повідомила, що Україна – це територія гідності і свободи, адже тема Майдану – одна з важливих трагічних тем в історії України.

    В ході вечора прозвучали спогади про учасників Революції Гідності, в короткім слові згадали всіх Героїв Небесної Сотні, про волонтерський рух під час Революції, допомогу воїнам-учасникам АТО. Світло лампадок падало на фотосвітлини Небесної Сотні, звучали мелодії, які тримали розстріляне Небо Майдану, бо в кожній пісні душа українських патріотів. На завершення - молитва за тих, хто супроводжує нас у повсякденних діях, думках, це молитва на вічну пам’ять Небесних тисяч Героїв.


    Відзначення Дня Гідності та Свободи в бібліотеках Великоберезнянської централізованої бібліотечної системи  відбулося на високій патріотичній ноті, в дусі національної ідеї.

Немає коментарів:

Дописати коментар