четвер, 14 березня 2019 р.

Незалежна Карпатська Україна

“І все ж перед Богом схиляю я коліна
 за те, що Вкраїна Карпатська була,
 що є на планеті Карпатська Вкраїна, -
 любім її, браття, вона ще мала.
Петро Скунць
 “Карпатська Вкраїна”

Карпатська Україна… Красне поле. У літописі боротьби за українську незалежність їм належить особливе місце.
Березень 1939 року... В той час значна частина світової громадськості дивувалась подвигу маленької, але великої духом частини українського народу, героїв Карпатської Січі, які посміли стати на захист рідної землі від фашистських нападників.
      15 березня 2019 року виповнилося 80 років від дня проголошення Карпатської України. Незважаючи на короткочасне існування Карпатської України, ця подія мала велике історичне значення не лише у житті закарпатських українців, а й усього українського народу.
До 80-річчя Карпатської України у Великоберезнянській ЦРБ спільно із Великоберезнянською гімназією проведено годину пам’яті «Незалежна Карпатська Україна». 


"Шлях українського народу до своєї незалежності був тривалим і тернистим. Карпатська Україна – лише один з його фрагментів, але на сьогодні він надзвичайно важливий для нас і самим фактом проголошення незалежної української держави, і тими історичними уроками, котрі несуть події 1938-1939 рр." такими словами розпочала годину пам'яті завуч Великоберезнянської гімназії Віра Приймак.


  Загальну картину тогочасних подій доповнив перегляд документального фільму «39-й. Карпатська Україна», знятого на основі унікальних відеокадрів, архівних документів та свідчень очевидців.  
  Особливу увагу було звернено на причини поразки Карпатської України і зовнішньополітичну діяльність європейських країн щодо неї. Учні, проаналізувавши тогочасні події, провели аналогії із сьогоденням і дійшли висновку, що потрібно вчитись на уроках історії для того, щоб в майбутньому уберегти наш народ від трагічних подій.



     Для користувачів бібліотеки оформлено книжкову виставку «Щастя і горе Карпатської України», де вони мають можливість познайомитися із подіями того буремного часу. 



Немає коментарів:

Дописати коментар