середу, 31 січня 2018 р.

Презентація книги Івана Моняка "Марафон довжиною в життя"

  У районній бібліотеці відбулася презентація чергової книги нашого земляка, літератора, новеліста Івана Моняка «Марафон довжиною в життя» про відомого не тільки у Закарпатті, Україні, але й у сусідніх країнах легкоатлета - марафонця Миколу Палка із Солі. Марафонський біг по праву вважається найскладнішим у спорті і вимагає певної підготовки, як фізичної, так і психологічної.
  Ім'я бігуна із Березнянщини у 60-80-х рр. 20 ст. було добре відоме у спортивному світі Радянського Союзу. Про нашого марафонця писали столичні видання, його подвиги описували закордонні журналісти.
    Книга «Марафон довжиною в життя» побачила світ у кінці 2017 року. З перших сторінок видання читач знайомиться із самовідданою людиною, яка все свідоме життя присвятила спорту. Нам відкривається світ Миколи Палка: рідне село Сіль, родина, друзі.
     Автор Іван Моняк подякував усім, хто доклав чимало зусиль для написання і видання цієї документальної оповіді. Насамперед,вдячний письменник Миколі Пекару, керівнику профспілки освітян району, який у недалекому минулому першим запропонував зустрітися із М.Палком та описати для нащадків його життя – біг, марафон, спортивні подвиги.


   Захоплюючою розповіддю про життя і досягнення відомого у краї легкоатлета Іван Моняк зацікавив відразу усіх присутніх у залі. Кожен гортав сторінки книги і відразу в уяві вимальовувався портрет Миколи Палка: спортсмена, вчителя, чудового батька та дідуся, патріота рідного краю. «Біг – це моє життя. Я ним живу.»- не раз чули від нього рідні та друзі.
    Щирими вдячними спогадами про батька поділилася донька Наталія Миколаївна. Микола Палко був завжди надзвичайно наполегливим – у роботі, у спорті. Чуйним чоловіком, прекрасним батьком і дідусем – у родинному колі. Донька згадала своє дитинство, молодість, які пройшли поряд із батьком. Розповіла цікаві моменти із життя М.Палка.
    Колишні учні із глибокою шаною та вдячністю згадують свого учителя та наставника. Теплі слова прозвучали від товариша, колеги по роботі Василя Опаленика, який знав Миколу з юних літ. Згадав, як почалася дружба, спільне навчання та захоплення спортом. Приємно було у радянські роки чути у Угорщині та Словаччині схвальні відгуки про нашого спортсмена. Завдяки йому село Сіль на Березнянщині стало того часу легкоатлетичним центром. Скільки разом пройдено доріг! 
    Керівник профспілки освітян району М.Пекар висловив сподівання, що і надалі письменник буде радувати нас розповідями про відомих людей Березнянщини. Адже ми не повинні забувати про своїх земляків, які прославили наш край далеко за його межами.
   Подякували Івану Моняку за документальну розповідь про життя відомого легкоатлета районний активіст Віктор Ковач та директор ЦБС Олена Костенко.
    У кінці зустрічі автор власноруч підписав і подарував кожному із присутніх книгу, а донька Наталія Миколаївна подякувала за теплу затишну атмосферу, приємні слова, повагу до пам'яті батька. 

Немає коментарів:

Дописати коментар