четвер, 2 березня 2017 р.

Син срібної країни – Федір Коваль

«Син срібної країни – Федір Коваль»  під такою назвою у приміщенні бібліотеки було проведено літературну годину з нагоди 105 - річниці від дня народження Федора  Коваля, який народився 1 березня 1912 року в с. Костринська Розтока Великоберезнянського району Закарпатської області.
      Ф. Коваль – маловідома постать в українській літературі. Він поет, публіцист, літературний критик, журналіст, помітний діяч української еміграції. Виходець із Закарпаття, активний учасник визвольних змагань за самостійну Українську державу, який змушений був жити далеко від рідного краю.


                                                     

     Ведучими літературного вечору завідуючою бібліотекою Іванчик А.А. та завідуючою клубом Догунчак І. І. було розказано про життя та творчих шлях Ф. Коваля, якого на даний час літературна спадщина віднайдена не повністю, відомі дві збірки його поезій "Зелені ромби" та "Спудеї", літературно-критичні та публіцистичні статті.
       Читцями бібліотеки Дмитришин Д. Р. та Іванчик А. Ю. були прочитані вірші Ф. Коваля – це «А самота моя така велика», «Ввижається розлогий сад», «Схилися вітрику схили», «О, мово рідна, яка ти запашна».


      Помер Ф. Коваль 25 листопада (в окремих джерелах 26.11) 1987 року. Похований у Мюнхені (30.11.1987).


        Федір Коваль був працьовитий і обов’язковий. Нам не можна забувати своїх земляків, які належать до галереї визначних українців. Окремим, можливо, вдасться виконати і його "Прохання":
Як вітерець ставок мій сколихне
і додзвенить, мов щире срібло, казка,
поглянути, відвідати мене,
прийдіть, як ваша ласка.
Зрадію я і буду вдячний вам,
немов гілкам вже призабута круча, –
прийдіть, прийдіть навідатись до брам,

там, де в журбі стоїть верба плакуча.

Немає коментарів:

Дописати коментар