понеділок, 6 березня 2017 р.

Нев'янучий едельвейс Срібної Землі

    У читальній залі районної бібліотеки було проведено вечір пам'ять "Пам'ять жива" присвячений 70 - від дня народження нашого земляка -  журналіста, талановитого повістяра - документаліста Федора Зубанича.


    Ведучі свята Яна Левицька та Наталія Лешко штрихово окреслили найяскравіші та знакові етапи життєвого і творчого шляху Федора Зубанича, названо його найвідоміші книги та публікації, котрі принесли письменнику - верховинцю славу та всенародне визнання. 

     Заспівом прозвучав у притихлій залі поетичний вірш - присвята талановитому горянину поета Юрія Шипа "Березнянський самоцвіт". У виконанні кращих читачів бібліотеки прозвучали вірші присвяти: вірш Петра Скунця «Мандрівниче», вірш «Лісова елегія» Дмитра Креміня, вірш «Так починається ріка» який написав Микола Пшеничний, вірш який написали друзі Іван Козак, Юлій Кул та Юрій Ковач присвячений Федору Зубаничу «Любов нашу нев’янучу!».







     Поділився спогадами давній товариш іменитого великого великоберезнянця із Дубок, член Національної спілки письменників України, поет Василь Густі. Його виступ - лірична розповідь про знайомство із відомим верховинцем, дружні особисті стосунки, елементи творчої лабораторії новеліста й повістяра - документаліста Федора Зубанича. 
      -  Це була щира, сердечна, справедлива людина, - продовжував Василь Густі. - Він залюблено писав про горян, мешканців інших регіонів України, разом із своїми героями радів успіхам - здобуткам, душевно переживав за їх життєві негаразди. Федір шукав українців по всіх усюдах - країнах, континентах. і писав, писав, писав... Пам'ятаймо про Федора Зубанича, добрим словом згадуймо про щирого, справжнього патріота рідної, української землі. 

     
    Гарні відгуки про Федора Зубанича – людину, письменника, патріота звучали й у виступах голови Закарпатського відділення Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василя Мулеси, перечинців – письменника Івана Козака та поета Юрія Мегели, науковця і митця Володимира Шелепця, однокласника Віктора Вілюса, ветерана-педагога Василя Канюка.
   




    Сердечний спогад про брата прозвучав і з уст сестри Марії Зубанич – співачки, народної артистки України.
    
    На святковостях виступив і голова районної ради Ярослав Шукаль. - Надто приємно і хвилююче чути такі вдячні слова про нашого земляка, людину з великої букви – Федора Зубанича. Але, повірте, він заслуговує на подібну похвалу. Я був особисто знайомий із Федором Івановичем, не раз мали з ним щиру, відверту розмову про краян, рідну Верховину. Про таких, як він, не маємо право забувати. Федір Зубанич був, є і буде з нами – у помислах, наших серцях.

  Учасники святкового зібрання хвилиною мовчання вшанували пам'ять про журналіста і письменника Федора Зубанича, поклали квіти, запалили свічки на могилі знаного краянина.
    Великоберезнянщина, щедра на талановитих верховинців у різних напрямках. Не забуваймо про них! 

Немає коментарів:

Дописати коментар