пʼятниця, 28 червня 2024 р.

 


🇺🇦28 червня червня українці відзначать День Конституції України. Цього дня ми вшановуємо головний документ нашої країни, який визначає державний устрій країни та гарантує права громадян.
☝️Першою українською державною збіркою законів історики вважають ухвалену в 1710 році Конституцію Пилипа Орлика. Документ регулював відносини між гетьманом і запорізькими козаками, висловлюючи інтереси останніх. Чинності ця конституція так і не набула.
🖋️Другу в нашій історії конституцію ухвалила Центральна Рада УНР 1918 року. Головним у розробці законів був історик Михайло Грушевський. Конституція проголошувала незалежність УНР і визначала парламентський устрій держави. Незабаром після цього в країні стався переворот Скоропадського, і документ було скасовано.
Після заснування радянського союзу з'явилася Конституція УРСР, яка мала кілька редакцій.
🇺🇦Зрештою, зі здобуттям незалежності з'явилася необхідність у головному зводі законів країни. Конституція України була ухвалена 28 червня 1996 року Верховною Радою. На документі депутати вперше склали присягу на вірність Україні.
📕День Конституції – це нагода для кожного українця замислитися про свої права та обов'язки, важливість дотримання законів та активної участі у громадському житті країни. Це свято нагадує про значення демократії, верховенства права та цінність свободи.❗❗❗


Немає коментарів:

Дописати коментар