понеділок, 16 жовтня 2023 р.

 



❗«Харчуйтесь правильно та будьте здорові!»
(до Всесвітнього дня здорового харчування)
Ми живемо не для того, щоб їсти,
а їмо для того, щоб жити».
Давньогрецький філософ Сократ.☝️
Здорове харчування (від лат. Ratio – розумний) – достатнє в кількісному й повноцінне в якісному відношенні харчування; фізіологічно повноцінне харчування здорових людей із врахуванням їх віку, статті, характеру праці та інших факторів.🧐
🤗Здорове харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам навколишнього середовища, високій фізичній й розумовій працездатності, а також активному довголіттю. Вимоги до здорового харчування складаються із вимог до: харчового раціону, режиму харчування, умов прийому їжі, якості їжі.
🥗🥘🥦Основа здорового харчування – збалансованість, тобто оптимальне співвідношення компонентів їжі. За такого харчування до організму надходять різноманітні поживні речовини в кількостях, необхідних для нормальної життєдіяльності людини.
🥬🍓🫐🧋Правильне харчування – перший ключ до здоров'я i доброго самопочуття, без яких важко досягнути максимальної працездатності. Рівновага в організмі, яка приводить до здоров'я, починається з їжі, яку ми їмо.
🥤Розпочинайте свій ранок зі склянки теплої води (і, навіть, двох) – це допоможе активізувати травлення та запустити увесь організм. Приблизно за 20-30 хвилин – сніданок. Не варто завантажувати свій шлунок канапками, м'ясом або яєчнею, зробіть сніданок легким: вівсяна або лляна каші, сухофрукти – заряд енергії на весь день.🍽️
🧑‍🍳Їжте часто, але невеликими порціями – закінчуйте їсти, коли ще відчуваєте легке недоїдання – це дозволить не перевантажувати шлунок і згодом, щоб наїстися, ви потребуватимете значно менше їжі. Робіть перерву між їжею у 2-3 години – дозвольте своєму організму усе засвоїти та перетравити.
❗Не запивайте їжу. Краще випити теплого чаю або компоту приблизно через годину після їжі☕
🍜Їжте після 18:00. Інакше ви зробите дуже довгу перерву між останнім сьогоднішнім та першим завтрашнім прийомом їжі, що не є корисним для організму. Останній раз їсти потрібно десь за 2-3 години до сну.🛌
🏋️ Під час занять спортом, їжте за 1-2 години до тренування. Оберіть для цього прийому їжі легкозасвоювані вуглеводи (каші) – дайте організму енергію, що знадобиться йому під час фізичних навантажень. А після тренування найкраще їсти за годину.🧘
🍗🐟🦀Не забувайте їсти тваринний білок на обід або вечерю. Це може бути м'ясо птиці, яйця, морепродукти. Червоне м'ясо може руйнувати печінку, тому його треба їсти небагато та обережно.
🫛🫘🌰Також, організму потрібний і рослинний білок. Він міститься у квасолі, горосі, бобових, горіхах (зокрема, кедрових, грецьких та мигдалі).
Зведіть до мінімуму споживання смаженої їжі. Набагато кориснішими є варені, тушковані та приготовані на пару, страви.🫕
🥞🥯🥐Не піддавайтесь потягу до кондитерських виробів. Солодка випічка, згущене молоко, цукерки, тощо не несуть жодної користі для організму. Якщо захотілось солодкого, то краще з'їсти солодкий фрукт.
🍔🌭🍟🍕🍻Ковбасні вироби, майонез та кетчуп, газовані напої, сухарики та чіпси, фаст-фуд, шоколад (окрім гіркого), цукерки, канапки, алкогольні напої, морозиво – лише шкодять нашому організму.
☝️Харчуйтесь правильно та будьте здорові!💪

Немає коментарів:

Дописати коментар