пʼятницю, 6 січня 2023 р.

 



📚6 січня 2023 року виповнюється 125 років від дня народження українського поета, письменника та перекладача Володимира Сосюри.
Дитинство і юність якого минали в донецькому краю. Він автор понад вісімдесяти поетичних збірок («Червона зима», «Осінні зорі», «Коли зацвітуть акації», «Люблю», «В години гніву» та ін.), кількох десятків поем, автобіографічного роману «Третя рота». У 1963 році за збірки «Ластівки на сонці» (1960) і «Щастя сім’ї трудової» (1962) письменник став лауреатом Республіканської премії ім. Т.Г. Шевченка.
📒📘Надзвичайний вплив на формування майбутнього письменника мали твори Тараса Шевченка. До образу Кобзаря Володимир Сосюра звертався протягом усього творчого шляху - найчастіше в часи німецько-радянської війни. Це такі твори, як «Шевченко в Донбасі», «Т.Г. Шевченко», Шевченко з нами», «Син». В них Тарас Шевченко мовби оживає і стає в лави воїнів – борців за визволення України від фашистських полчищ.
Володимир Сосюра найбільше з-поміж українських письменників переймався найнагальнішими проблемами свого народу – здобуттям незалежності і збереженням рідної мови. У поетичному посланні «До брата» поет проголошував:
Ні, наша мова не загине,
Її не знищать сили злі!
Ти власним світлом, Україно,
Сіяти будеш на землі.
Шевченківське почуття любові до поневоленої і зневаженої батьківщини В. Сосюра проніс через усе своє життя.
📌Більше інформації про письменника можна довідатися із літератури, що представлена на виставці «Всім серцем любіть Україну» 🇺🇦




Немає коментарів:

Дописати коментар