вівторок, 4 січня 2022 р.

 


В Україні традиційними атрибутами Різдва є кутя, узвар і хліб на столі, Дідух - на покуті й колядники у хату.
Різдвяне колядування – це суто український звичай, коли молодь славить піснями господарів, бажає їм добробуту та міцного здоров’я. За це колядники отримують продукти, цукерки або гроші.
Звичай колядування пов’язують із днем зимового сонцестояння, який ще називають святом Коляди. У давнину його святкували 25 грудня. Наші предки вважали, що саме в цей день Сонце з’їдає змій Коротун, а всесильна богиня Коляда в Дніпровських водах народжувала нове Сонце – маленького Божича. Люди намагалися захистити новонародженого та проганяли Коротуна. Потім ходили від хати до хати, щоб сповістити людей про народження нового Сонця. Із появою християнської релігії, обряд колядування був приурочений до Різдва Христового та лише тоді набув біблійного змісту.
Відтак коляда перед усім набрала сенсу віщання доброї новини про Різдво Христове, почали формуватися різдвяні традиції.
Серед найстаріших українських колядок – «Предвічний родився пред літи», «Новая радість світу ся з’явила», «Дивная новина», «Бог предвічний народився», «Нова радість стала, яка не бувала», «Небо і земля нині торжествують» та інші музичні твори народного й авторського походження.
Сучасна коляда в Україні – це, як і колись, народні гуляння, колядування-щедрування, різдвяні гостини і веселий сімейний час разом. Додалися до цього організовані різдвяні фестивалі колядників: це, як виявилося, добрий спосіб святкування та збереження народних традицій.

Немає коментарів:

Дописати коментар