пʼятницю, 14 січня 2022 р.

 


Гарну традицію засівання в Україні вшановують 14 січня, тобто на Старий Новий рік або ж на Василія.
Широковідомою та найважливішою традицією в Україні на Василів день є обряд «засівання» або «посипання». У цей час хлопчаки ходять домівками й засівають господарям пшеницею, аби в їхньому домі завжди панували достаток і радість.
«Посипальниками» називали хлопчиків 7-14 років. В цей день вони починали обхід сусідів, родичів та близьких із самого ранку. У руках хлопчики носили торбинки або рукавиці, наповнені зерном.
Зайшовши до хати, посипальники здійснювали символічне засівання, що супроводжувалося традиційними привітаннями. В кожній хаті посипальників чекали з нетерпінням, адже вірили, що їх прихід принесе щастя в новому році. Тому хлопчиків приймали як найдорожчих гостей – частували, а також давали їм різні гостинці або дрібні гроші.
До речі, в народі вірили, що зерно, яке посівальники розкидали по хаті, мало велику силу. Відтак, його не викидали, а часто зберігали до весни. Тоді змішували його з іншим зерном та розпочинали першу сівбу. Або ж просто годували ним курей «аби краще неслися» та давали худобі.
Веселих вам свят!


Немає коментарів:

Дописати коментар