пʼятницю, 29 листопада 2019 р.

Бібліотеки – центри розвитку культурних потреб для громади

Такій темі був присвячений семінар бібліотечних працівників який проходив на базі бібліотеки філії с.Волосянка.




   Привітно зустріли учасників семінару святковою композицією юні читачі бібліотеки та завідуюча бібліотекою. 


   Відкрила семінар директор ЦБС Олена Костенко, яка наголосила, що сьогодні бібліотека є складовою частиною громади як центр задоволення потреб громадян у публічній інформації, як інформаційний посередник між владою та громадою, як центр формування інформаційних мотивів для громади, як соціокультурний центр та надала вичерпні відповіді на низку питань.


   З консультаціями та повідомленнями виступили працівники районних бібліотек «Сховище книг чи центр спільнот: куди рухаються українські бібліотеки», «Сучасні напрями розвитку дитячого читання в бібліотеках для дітей», «Бібліотека: місце традицій, простір інновацій», «Облікові документи щодо організації бібліотечного фонду публічної бібліотеки ОТГ».


   Продовжився семінар тренінгом «Сучасна бібліотека: формуємо власний імідж». Практична вправа, яка була проведена з учасниками семінару, дала змогу уявити портрет конкурентноспроможної сучасної бібліотеки. Учасники, розділені на групи, виявили, що такою зможе стати бібліотека з комфортним приміщенням, привабливим як ззовні, так і зсередини: з лавочками на зелених газонах, пішохідними доріжками, з комфортною температурою повітря, яку підтримують сучасні системи клімат-контролю. З потужною матерільно-технічною базою, яка має включати як оперативний доступ до сучасних літературних друкованих новинок, так і швидкісний доступ до інтернету. Невід'ємною частиною такої бібліотеки мають стати компетентні кадри та сервісність послуг, починаючи зі зручного паркування для велосипедів та скутерів і закінчуючи доглядом за дітлахами, поки батьки приділяють час собі. Мрії це чи можлива реальність? Покаже час! Але всі погодилилися з тим, що саме така бібліотека дійсно зможе стати "третім місцем" у житті кожної людини.



  Поділились досвідом роботи своїх бібліотек бібліотеки сіл: Кострино «Соціальне партнерство як фактор успіху бібліотеки», Луг «Сільські бібліотеки: реальність, можливості», Загорб  «Сучасна бібліотека – це не тільки читання»




   Зустріч нікого не залишила байдужим. Емоції переповнювали, позитивна енергетика вражала, у дискусіях поступово народжувалася істина. Звичайно, залишилися і питання.
   Так, жити в часи змін завжди нелегко. Та якщо бібліотекарі будуть вірити в успіх, намагатися втілювати свої мрії, шукати компроміси, передбачати запити своїх користувачів – бібліотеки будуть існувати!
    Підсумовуючи роботу семінару, варто зазначити, що присутні почерпнули багато нового і корисного для себе, що будуть використовувати у повсякденній роботі, покликаній не тільки зробити бібліотеку культурним осередком, а й розширювати коло її читачів, користувачів бібліотечних послуг.

Немає коментарів:

Дописати коментар