пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Інформаційно-бібліографічне забезпечення користувачів бібліотек: інновації та пріоритети

   Останнім часом в сільських бібліотеках відбуваються серйозні зміни, пов'язані з розширенням функцій і діапазону надання послуг. Сільська бібліотека,  максимально наближена до населення і повинна стати центром суспільного і культурного життя, сприяти соціальному і культурному відродженню села, популяризації книги і поширенню читання.
   На базі бібліотеки філії с. Б.Пастіль було проведено районний семінар – тренінг «Інформаційно-бібліографічне забезпечення користувачів бібліотек:  інновації та пріоритети». Учасників семінару урочисто зустріли привітанням   «Вітати вас, в селі – приємність» кращі читачі бібліотеки та вокальний ансамбль клубу «Струмочок» керівник Ковач М.В.



      Програма семінару включала: доповідь директора ЦБС «Стан інформаційно-бібліотечної діяльності в бібліотеках району»,  в якій Олена Юріївна наголосила про важливість сільської бібліотеки, як інформаційного центру сільської громади та зробила аналіз роботи бібліотек з даної тематики. 

    Змістовними та насиченими були консультації та повідомлення районних працівників: „Інформаційне забезпечення населення: пріоритети діяльності бібліотек” (Методист ЦБС Т.В.Лазорець), «Інновації в інформаційно – бібліографічному обслуговуванні юних користувачів»  (заступник директора з питань обслуговування дітей М.Ю.Ганусин), «Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки. Оперативне довідково-бібліографічне обслуговування» (зав. відділом обслуговування Х.П.Гундертайло), «Система каталогів та картотек бібліотеки. Бібліографічний опис документів.» (зав. відділом комплектування та обробки документів У.Ю.Рогач). Завідуючі бібліотеками філіями мали можливість переглянути відео «Бібліографічний опис документів».




Сільські бібліотекарі поділились досвідом роботи своїх книгозбірень, зокрема: «Інформаційне обслуговування сільської громади: поєднання традиційних та інноваційних послуг» (завідуюча бібліотекою с.Луг. Г.Олень), «Бібліографічна діяльність як важлива складова іміджу бібліотеки» (завідуюча бібліотекою с.Чорноголова Комар С.М.), «Бібліотека – центр громади: сучасне бачення якісного обслуговування» (зав. бібліотекою с.Ужок Бандур М.М.).



Активно попрацювали учасники семінару під час тренінгу «Інформаційно-бібліографічна діяльність: досвід, пошук, проблеми», яких було поділено на чотири групи і кожна з них виконувала практичне завдання, які були презентовані загалу та викликали жваве обговорення у опонентів групи. Після закінчення практичного заняття було зроблено аналіз кожного завдання та були надані зауваження.







Презентувала роботу своєї сільської бібліотеки завідувачка філії М.Веселовська, провела екскурсію та поділилася досвідом.




Семінар було проведено на базі сільського клубу. У клубі діяли виставки народних умільців села та виставка дитячих малюнків.  
Підвів підсумки районного семінару голова Великоберезнянської РДА В.В.Симочко, який наголосив, що сьогодні книгозбірні – це інформаційні, культурні, освітні заклади, які роблять вагомий внесок у розвиток українського державотворення, сприяють розбудові громадянського суспільства. Нині бібліотеки є тими інформаційними ланками, які поєднують читачів і управлінські структури, роблять діяльність органів влади прозорою і відкритою для населення.

Працівники районних бібліотек сподіваються, що бібліотекарі району отримали певний досвід для подальшої роботи і залишать у своєму серці теплі спогади про зустріч. Районні працівники завжди готові допомогти своїм колегам району у бібліотечній діяльності.

Немає коментарів:

Дописати коментар