четвер, 12 листопада 2015 р.

Обмін паспорту для виїзду за кордон

19 серпня 2015 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 621 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань зміни імені( прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи”. Цією постановою передбачено, що особа, яка змінила прізвище або імя може подати документи для обміну паспорта для виїзду за кордон в день подання документів для обміну паспорта громадянина України. Відповідно до чинного законодавства, обміняти паспорт у звязку із зміною прізвища чи імені необхідно у строк до одного місяця. Мається на увазі не тільки зміна прізвища чи імені відповідно до Порядку розгляду заяв про зміну імені( прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, а й випадки, коли один з подружжя( як правило, жінка) бере прізвище другого під час реєстрації шлюбу, а також, якщо особа, яка розірвала шлюб, повертається на своє дошлюбне прізвище.

По суті, це означає, що особа не може, а повинна здати документи і для обміну закордонного паспорта. Бо, якщо вона цього не зробить, ДМС чи його територіальний підрозділ, який отримав документи для обміну паспорта громадянина України, визнає закордонний паспорт недійсним і протягом доби інформує про це Адміністрацію Держприкордонслужби та Українське бюро Інтерполу.
Одночасно інформуємо, що при подачі заяви на реєстрацію шлюбу обрання спільного прізвища після реєстрації шлюбу є правом, а не обовязком особи. Тобто громадяни можуть залишитися кожен на своєму прізвищі, а в майбутньому, без будь-яких обмежень, відповідно до статті 53 Сімейного кодексу України мають право обрати собі спільне прізвище.

Начальник відділу ДРАЦС
О.І.Ревай

Немає коментарів:

Дописати коментар