вівторок, 12 листопада 2013 р.

Рідна мова – чиста, як роса

День української писемності та мови — свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. За православним календарем — це день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця.
Мова – це одне з чудес світу. Вона являється тим цінним надбанням нашого буття, тією скарбницею важливих знань, що визначає нашу ментальність. У ній сконцентровано всі бажання, надії та сподівання мільйонів людей, що являють собою єдиний народ. Саме вона – наша мова – втілює в собі український характер, нашу пам’ять, історію та душевну міць, наші звичаї і традиції, розум і багатющий досвід поколінь, ніжну красу і силу душі людської. І це так, бо, як сказав Володимир Сосюра: "Мова – це душа народу, а народ без мови не народ”.
Українська мова входить до групи найбільш розвинених і досконалих мов. І тому завдяки проголошенню незалежності вона, як і українська культура, по праву займають належне місце у світі.
Не залишаються осторонь відзначення Дня української писемності та мови бібліотеки Великоберезнянської ЦБС. У бібліотеці с. Ставне (завідуюча О.Вайда) було проведено свято рідної мови «Рідна мова – чиста, як роса» присвячене 200 – річчю від дня народження Т.Г.Шевченка. Та оформлено книжкову виставку «Моя велична українська мова».
Привітала присутніх з святом завуч,вчитель української мови та літератури, Ставенської ЗОШ -Наталія Дуб.
Метою свята було  вшанувати пам’ять славнозвісних просвітителів слов’ян – Кирила та Мефодія; розповісти про видатного давньоруського письменника-літописця Нестора; ознайомити з історією їх життя; розповісти про виникнення свята – Дня української писемності та мови; ознайомити присутніх з історією виникнення письма; з’ясувати витоки нашої мови, її місце серед інших слов’янських мов; виховувати повагу до історичного минулого, інтерес до вивчення мов, любов до рідного слова.
Учасниками свята були найкращі читачі бібліотеки:Михайлюк Є., Кенейз А., Моняк А., Німець В., Мицьо В., Закірова О, Варга А., Мазар І., Кость О.
            Хочеться наголосити про тісну співпрацю зав.бібліотеки  з Ставенською ЗОШ , викладачем муз.школи Іриною Ленько та працівниками сільського  будинку культури, сільської ради.
На свято було запрошено директора ЦБС,  сільського голову та секретаря сільської ради.



Немає коментарів:

Дописати коментар