субота, 14 вересня 2024 р.

 


14 вересня!🍁 День українського кіно 📹
🇺🇦"Український кінематограф" 🎥
(інформаційна хвилинка)
🎭Наш світ важко уявити без мистецтва. Воно супроводжує нас у спокійні та важкі часи. Допомагає краще зрозуміти себе, оточення або хоча б трохи відволіктися від проблем навколо. в День українського кіно пропонуємо дізнатися про цю галузь щось цікаве.
А Ви знаєте кого вважають творцями кінематографа❓
Саме братів Люм'єрів вважають родоначальниками не лише кінематографа, а й загалом мистецтва зйомки.
Знаєте хто перший українець який створив кіноапарат та кінопроектор❓
Ти́мченко Йо́сип Андрі́йович (26 квітня 1852, с. Окіп, Харківська губернія, нині Україна — 20 травня 1924, Одеса, УРСР) — український механік-винахідник, який 1893 року винайшов кіноапарат, за два роки до братів Люм'єр.
А хто першим в Україні відзняв кілька сюжетів для кіно❓
У вересні 1896 р., у Харкові, фотограф Альфред Федецький відзняв кілька сюжетів, які демонстрували в оперному театрі (майже рік у рік з першим публічним кіносеансом Люм'єрів у Парижі).
Хто зняв перший український фільм❓
Одним з піонерів українського кінематографу був катеринославський кінооператор і кінорежисер Данило Сахненко. У 1911 в передмісті Катеринослава (в селищі Лоцманська Кам'янка) він зняв повнометражний німий фільм "Запорізька Січ", що вважається в Україні першим ігровим фільмом національного виробництва.
Хто з українців був піонером світового кінематографа❓
Особливу роль у становленні українського кіномистецтва відіграли фільми Олександра Довженка «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), «Земля» (1930). Його творчість піднесла вітчизняний кінематограф до світового рівня.
Коли з'явився перший кольоровий фільм в Україні❓
Першою українською кольоровою стрічкою у 1939 році стає фільм Екка «Сорочинський ярмарок», знятий на Київській кіностудії.
Хто сформував українське поетичне кіно❓
Підґрунтя для виникнення українського поетичного кіно склало утворення в 1962 році Державного комітету кінематографії при раді міністрів УРСР. Його очолив Святослав Іванов, раніше головний редактор газети «Вечірній Київ».
Хто був легендарно зіркою українського німого кіно❓
З дореволюційним кіно в Україні пов'язана творчість багатьох популярних акторів. Сьогодні ви дізнаєтесь про зірку німецького німого кіно українського походження – Ксенію Десні. На превеликий жаль про цю актрису відомо небагато.
Хто належить до корифеїв українського кінематографа❓
У ній Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Івана Тобілевича та інших славетних акторів вперше називали “корифеями українського театру”. Авторський колектив книги "Корифеї української сцени" спіткала трагічна доля.
А Ви знаєте який український фільм має 40 нагород❓
Стрічка вийшла в прокат у десятках країн та була представлена на понад 100 кінофестивалях світу, де отримала понад 40 нагород, серед яких Європейський кіноприз і три призи Каннського кінофестивалю. На переконання режисера, «Плем'я» стало першим українським фільмом, що вийшов у прокат в багатьох країнах світу
А який український фільм отримав Оскар❓
Фільм харківського режисера Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” здобув премію “Оскар” у номінації Найкращий повнометражний документальний фільм на церемонії нагородження, яка відбулася в Лос-Анджелесі. Це найперша нагорода “Оскар” в історії, яку отримала українська стрічка.
🎞️ Сучасний український кінематограф активно розвивається попри всі виклики. Після Революції Гідності, початку війни на сході країни, а потім і повномасштабного вторгнення РФ багато фільмів почали відображати складну історичну та політичну ситуацію в Україні.
Сьогодні ми відзначаємо не лише професійне свято, а й звертаємо увагу на надзвичайний шлях, який пройшло українське кіно. Від перших чорно-білих стрічок до сучасних масштабних проєктів, наш кінематограф завжди був дзеркалом часу, втілюючи в собі найважливіші події та настрої нашого суспільства.
🎬 Режисери, сценаристи, актори, продюсери, оператори та всі, хто працює на знімальних майданчиках і за його межами — завдяки вам українське кіно розвивається і процвітає. Ви створюєте історії, які знаходять відгук у серцях глядачів не лише в Україні, а й далеко за її межами. Тож дякуємо Вам за Вашу працю, здоров'я, достатку та процвітання, мирного неба над головою! Зі святом!!!💐


Немає коментарів:

Дописати коментар