понеділок, 16 вересня 2024 р.

 


30 вересня 🍁
Всеукраїнський день бібліотек!
Бібліотека – це справжня скарбниця, яка зберігає пам'ять і мудрість народу.
Ми розпочинаємо акцію ☝️
"Подаруй бібліотеці українську книгу", яка триватиме з 16 вересня по 30 вересня.
📌Це добровільна ініціатива, направлена на підвищення інтересу і доступу до книг. Мета заходу – надихнути людей подарувати книгу бібліотеці та дати змогу іншим читачам познайомитися з вашими вподобаннями.
Запрошуємо небайдужих громадян поділитися книгами з нашими читачами. Подаровані Вами книжки стануть відчутним джерелом поповнення фонду бібліотеки.
📢 Наголошуємо, приймаються книги тільки українською мовою !
📚Діліться читацьким досвідом! Даруйте книжки! Читайте книжки! Залишіть своє ім’я в літопису історії нашої бібліотеки 😉
Чекаємо на ваші книжкові дарунки за адресою:
Вул. Шевченка, 4


субота, 14 вересня 2024 р.

 


14 вересня!🍁 День українського кіно 📹
🇺🇦"Український кінематограф" 🎥
(інформаційна хвилинка)
🎭Наш світ важко уявити без мистецтва. Воно супроводжує нас у спокійні та важкі часи. Допомагає краще зрозуміти себе, оточення або хоча б трохи відволіктися від проблем навколо. в День українського кіно пропонуємо дізнатися про цю галузь щось цікаве.
А Ви знаєте кого вважають творцями кінематографа❓
Саме братів Люм'єрів вважають родоначальниками не лише кінематографа, а й загалом мистецтва зйомки.
Знаєте хто перший українець який створив кіноапарат та кінопроектор❓
Ти́мченко Йо́сип Андрі́йович (26 квітня 1852, с. Окіп, Харківська губернія, нині Україна — 20 травня 1924, Одеса, УРСР) — український механік-винахідник, який 1893 року винайшов кіноапарат, за два роки до братів Люм'єр.
А хто першим в Україні відзняв кілька сюжетів для кіно❓
У вересні 1896 р., у Харкові, фотограф Альфред Федецький відзняв кілька сюжетів, які демонстрували в оперному театрі (майже рік у рік з першим публічним кіносеансом Люм'єрів у Парижі).
Хто зняв перший український фільм❓
Одним з піонерів українського кінематографу був катеринославський кінооператор і кінорежисер Данило Сахненко. У 1911 в передмісті Катеринослава (в селищі Лоцманська Кам'янка) він зняв повнометражний німий фільм "Запорізька Січ", що вважається в Україні першим ігровим фільмом національного виробництва.
Хто з українців був піонером світового кінематографа❓
Особливу роль у становленні українського кіномистецтва відіграли фільми Олександра Довженка «Звенигора» (1928), «Арсенал» (1929), «Земля» (1930). Його творчість піднесла вітчизняний кінематограф до світового рівня.
Коли з'явився перший кольоровий фільм в Україні❓
Першою українською кольоровою стрічкою у 1939 році стає фільм Екка «Сорочинський ярмарок», знятий на Київській кіностудії.
Хто сформував українське поетичне кіно❓
Підґрунтя для виникнення українського поетичного кіно склало утворення в 1962 році Державного комітету кінематографії при раді міністрів УРСР. Його очолив Святослав Іванов, раніше головний редактор газети «Вечірній Київ».
Хто був легендарно зіркою українського німого кіно❓
З дореволюційним кіно в Україні пов'язана творчість багатьох популярних акторів. Сьогодні ви дізнаєтесь про зірку німецького німого кіно українського походження – Ксенію Десні. На превеликий жаль про цю актрису відомо небагато.
Хто належить до корифеїв українського кінематографа❓
У ній Марка Кропивницького, Михайла Старицького, Івана Тобілевича та інших славетних акторів вперше називали “корифеями українського театру”. Авторський колектив книги "Корифеї української сцени" спіткала трагічна доля.
А Ви знаєте який український фільм має 40 нагород❓
Стрічка вийшла в прокат у десятках країн та була представлена на понад 100 кінофестивалях світу, де отримала понад 40 нагород, серед яких Європейський кіноприз і три призи Каннського кінофестивалю. На переконання режисера, «Плем'я» стало першим українським фільмом, що вийшов у прокат в багатьох країнах світу
А який український фільм отримав Оскар❓
Фільм харківського режисера Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі” здобув премію “Оскар” у номінації Найкращий повнометражний документальний фільм на церемонії нагородження, яка відбулася в Лос-Анджелесі. Це найперша нагорода “Оскар” в історії, яку отримала українська стрічка.
🎞️ Сучасний український кінематограф активно розвивається попри всі виклики. Після Революції Гідності, початку війни на сході країни, а потім і повномасштабного вторгнення РФ багато фільмів почали відображати складну історичну та політичну ситуацію в Україні.
Сьогодні ми відзначаємо не лише професійне свято, а й звертаємо увагу на надзвичайний шлях, який пройшло українське кіно. Від перших чорно-білих стрічок до сучасних масштабних проєктів, наш кінематограф завжди був дзеркалом часу, втілюючи в собі найважливіші події та настрої нашого суспільства.
🎬 Режисери, сценаристи, актори, продюсери, оператори та всі, хто працює на знімальних майданчиках і за його межами — завдяки вам українське кіно розвивається і процвітає. Ви створюєте історії, які знаходять відгук у серцях глядачів не лише в Україні, а й далеко за її межами. Тож дякуємо Вам за Вашу працю, здоров'я, достатку та процвітання, мирного неба над головою! Зі святом!!!💐


неділя, 8 вересня 2024 р.

 


8 вересня 🍁
💐Міжнародний день грамотності – свято, що відзначається щорічно 8 вересня та символізує досягнення усього людства, адже грамотність – це один із критеріїв, який відрізняє прогресивне суспільство від примітивного.
🎉Міжнародний день грамотності відзначається з 1966 року в системі Організації Об'єднаних Націй. У цей день проводяться конференції та злети вчителів, найвидатніших педагогів нагороджують. Свято було запроваджене й святкується не тільки на честь тих, хто дав людству писемність, але й всіх, хто навчає дітей і молодь та розповсюджує грамотність.
❗Щорічно 8 вересня в ході офіційної церемонії з нагоди Міжнародного дня грамотності присуджуються Міжнародні премії ЮНЕСКО в області грамотності: Премія ЮНЕСКО імені Короля Сечжона за поширення грамотності та Премія ЮНЕСКО імені Конфуція за поширення грамотності.
🤔Що означає грамотність? Це не тільки вміння читати й писати на примітивному рівні. За визначенням ЮНЕСКО, грамотність для людини прирівнюється до свободи.
☝️Одне зі значень слова "грамотність" - це володіння цілим комплексом суспільно-необхідних знань і навичок, які дозволяють людям свідомо брати участь у соціальних процесах, а також вільно спілкуватися різними мовами і в різних культурах у сучасному світі.
⚡Мета Міжнародного дня грамотності — відзначити, що бути грамотним важливо для кожної людини та суспільства в цілому. Він підкреслює важливість грамотності та хоча б базової освіти як незамінних інструментів, що необхідні для побудови інтегрованого й мирного суспільства у XXI столітті.
🌍На сьогодні майже чотири мільярди жителів нашої планети вміють читати й писати. Освічених людей із кожним роком стає все більше й більше, але боротьба з неуцтвом залишається надзвичайно складною та масштабною проблемою. За оцінками ООН 781 мільйон дорослих людей не вміють читати й писати. Рівень грамотності в розвинутих країнах високий — в середньому 99,2%, натомість найбільше неписьменних мешкають в Південній та Західній Азії, а також в африканських країнах на південь від Сахари.
💙💛В Україні рівень грамотності високий — за даними ООН він становить 99,8%.
🌐Програми ЮНЕСКО щодо підвищення грамотності надають людям відомості про захист навколишнього середовища, про гігієну, про шкоду наркотиків, а також вчать використовувати і застосовувати інформаційні технології. З цією метою розроблені численні програми: "Гуманітарна освіта", "Освіта і права людини", "Освіта і інформаційні технології", "Освіта, наука і техніка" тощо.

вівторок, 3 вересня 2024 р.

 


3 вересня 💐
Напередодні 65 ювілею Дочинця Мирослава Івановича у Великоберезнянська Центральна Бібліотека відбулося засідання клубу ''Великоберезнянські посиденьки''.
Темою засідання був літературний бінефіс
''Скарбник мудрості Срібної землі''.
Дозвольте з ювілеєм привітати,
І побажати від душі
Багато щастя і добра багато.
Хай буде світлим кожен день в житті,
Хай негаразди завжди обминають,
Хай буде легко Вам вперед іти,
І словом добрим Вас завжди вітають.
Бажаєм успіхів великих у роботі,
Й побільше творчих Вам натхнень.
Нехай минають завжди всі турботи,
І хай приносить радість кожний день.
Усіх бажаючих ознайомитися із творчістю Мирослава Івановича - українського письменника та журналіста,члена Асоціації українських письменників - запрошуємо завітати до нас 😉