четвер, 23 листопада 2017 р.

Сучасна бібліотека: репертуар традиційних та інноваційних бібліотечних послуг для громади та користувачів

   Імідж кожної бібліотеки створюється її кадрами, головними якостями яких повинні бути не тільки професіоналізм та інтелект, але й креативність, працездатність, винахідливість, невпинний пошук нових ідей. Від їх життєвої та професійної позиції напряму залежить успіх та престиж бібліотеки.
     23 листопада на базі бібліотеки філії с. Сіль було проведено виїзний семінар – практикум «Сучасна бібліотека: репертуар традиційних та інноваційних бібліотечних послуг для громади та користувачів». 

       З привітання до учасників семінару з композицією "Моє село - моя колиска" виступили кращі читачі бібліотеки та Солянський дитячий садочок. 

     Привітав учасників семінару сільський голова В.Опаленик який у своєму виступі наголосив "Сьогодні книгозбірні – це інформаційні, культурні, освітні заклади, які роблять вагомий внесок у розвиток українського державотворення, сприяють розбудові громадянського суспільства.
     Справжніми помічниками та порадниками на шляху до вершин знань і мудрості народу є бібліотекарі – вірні збирачі духовних скарбів, провідники у світ нового і непізнаного. Саме бібліотекарі, допомагають читачам бути обізнаними у сучасних проблемах, пізнавати реальну картину світу. Нині бібліотеки є тими інформаційними ланками, які поєднують читачів і управлінські структури, роблять діяльність органів влади прозорою і відкритою для населення. Подальший розвиток бібліотечної справи – це запорука розвитку суспільства".


     З доповіддю «Публічна бібліотека: модернізація діяльності в контексті часу» виступила директор ЦБС О.Ю.Костенко. Змістовними були консультації  та повідомлення працівників районної бібліотеки «Публічні бібліотеки та їхня роль у забезпеченні інформаційних потреб громади», «Досвід впровадження інноваційних послуг у бібліотеках України і світу», «Бібліотечні фонди: переведення на систему УДК», «Блог – новітня форма в організації бібліотечного сервісу користувачів бібліотеки», теоретичні консультації супроводжувалися трансляцією цікавих практичних доробок.

    На семінарі розглядались нові нетрадиційні підходи до організації діяльності бібліотек, обговорювалось велике коло питань з теорії і практики інноваційної діяльності. Розглядалися питання розвитку бібліотек у контексті сучасних проблем і перспектив, можливості бібліотек щодо задоволення інформаційних та дозвіллєвих інтересів читачів, інноваційні форми і методи роботи серед користувачів.
   Про інноваційні підходи в діяльності своїх бібліотек розповіли у своїх повідомленнях завідуючі сільських бібліотек філій «Роль і місце бібліотеки в організації змістовного дозвілля» (зав. бібліотекою с.Чорноголова), «Ресурси і послуги сучасної бібліотеки  у відповідь до потреб громади» (зав бібліотекою с.Кострино), «Бібліотека – центр громади: сучасне бачення » (зав. бібліотекою с.М.Березний). 

   Працівники бібліотек філій мали можливості познайомитися з досвідом роботи бібліотеки с.Сіль під час повідомлення «Бібліотека + Громада + Соціальне партнерство = Успіх».
   З працівниками сільських бібліотек філій було проведено практикум  «Універсальна десяткова класифікація: методика індексування». Вони на практиці мали можливість самостійно класифікувати нові надходження бібліотеки згідно таблиць УДК. Відбулося обговорення питань застосування УДК для систематизації документів та організації фондів, методики переведення існуючих фондів з системи ББК на УДК.
      Під час обміну досвідом «Спілкуємося. Вчимося. Працюємо по - новому» виникла цікава жвава розмова, обмін думками, досвідом з питань функціонування сьогоднішньої публічної бібліотеки філії .
     Підводячи підсумок семінару директор централізованої бібліотечної системи Костенко О.Ю. наголосила: «Завдяки професійному навчанню працівники книгозбірень набувають якостей сучасного фахівця, а це перш за все компетентність, здатність до організації роботи та її якісного планування, спрямованість на співпрацю, вміння своєчасно вносити корективи у свою діяльність. Бібліотечні фахівці поступово оволодівають комп’ютерною технікою, інноваційною культурою. Проявляють спроможність сприймати нові ідеї, творчо опановувати та використовувати у своїй роботі цікавий досвід колег».
    Сподіваємось, що семінар «Сучасна бібліотека: репертуар традиційних та інноваційних послуг для громади» стане добрим творчим імпульсом до подальшого розвитку і впровадження нових послуг у практику роботи вашої бібліотеки!

Немає коментарів:

Дописати коментар