понеділок, 2 лютого 2015 р.

Книги-ювіляри 2015 рік






ВЕЛИКОБЕРЕЗНЯНСЬКА 
ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА БІБЛІОТЕКА


МЕТОДИЧНИЙ ВІДДІЛ



Сторінками
книжкових ювілеїв

КНИГИ – ЮВІЛЯРИ 2015 рік





смт. В. Березний, 2015 рік


ББК 78.3 (4УКР)
        С  82



Дана видання, це перш за все, методичне бібліотечне бажання комусь нагадати, а для когось відкрити найбільш знакові твори українських і зарубіжних авторів, які в 2015 році святкують свої ювілеї. Професіонали бібліотекарі, провівши відповідні заходи на основі творів-ювілярів, створять у бібліотеці естетичний сегмент реальності 2015 року.
При підготовці даного видання використані матеріали «Вікіпедії»







© Лазорець Т.В. укладання, 2015
© Великоберезнянська центральна
районна бібліотека для дорослих




Шановні коллеги, звертаємо вашу увагу на те, що в Україні відзначаються:
Десятиліття
2005-2015 роки – Міжнародне десятиліття дій «Вода для життя» (проводиться згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН)
2006-2016 роки – Десятиліття реабілітації та сталого розвитку постраждалих регіонів (третє десятиліття після Чорнобиля, проводиться згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН)
2008-2017 роки – Друге десятиліття боротьби за ліквідацію злиднів (проводиться згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН)
2010-2020 роки – Десятиліття Організації Об’єднаних Націй, присвячене пустелям і боротьбі з опустеленням (проводиться згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН)
2011-2020 роки – Десятиліття дій із забезпечення дорожнього руху (проводиться згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН)
2013-2022 роки – Міжнародне десятиліття зближення культур (проводиться згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН)
2014-2024 роки - Десятиріччя стійкої енергетики для всіх
2015-2024 роки - Десятиріччя осіб африканського походження
2015 рік в Україні:
– Міжнародний рік грунтів (проводиться згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН)
 – Міжнародний рік світла та світлових технологій (проводиться згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН)
 – Європейський рік розвитку (оголошено Європейським союзом)
 – Рік ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років


Хороша книга – просто свято.
М.Горький.
845 років від часу написання "Пісні про Роланда" (1170)
"Пісні про Роланда" (фр. "Chanson de Roland") - героїчний епос французького середньовіччя, що належить до циклу поем "Chanson de geste" (пісні про діяння). Точне авторство твору не встановлено.


 665 років з часу написання роману «Декамерон» Д. Бокаччо ( 1350 )
«Декамерон» в перекладі з грецької означає «Десятидневник». Десять молодих людей в самий розпал страшної чуми видаляються в заміську віллу, де протягом десяти днів розповідають один одному історії - всього сто історій, або новел, кожна з яких відображає неповторний шар в загальній картині італійського життя XIV століття.

420 років з часу публікації трагедії «Ромео і Джульєтта» У. Шекспіра ( 1595 )
«У часи синьйора Бартоломео Делла Скала проживали у Вероні два найблагородніших сімейства, котрі належали до противним партіям і один з одним жорстоко ворогували, - одне іменоване Капулетті, а інше - Монтеккі .

400 років від часу написання роману 
"Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський" (1605-1615)
Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський" - роман іспанського письменника Мігеля де Сервантеса Сааведра. Перше видання побачило світ у 1605-1615 рр.
Книга онлайн:
http://loveread.ws/view_global.php?id=3624 ,
230 років з часу видання оповідань «Пригоди барона Мюнхаузена » Е. Распе (1785)
Про свої кумедні випадки і подорожах Мюнхгаузен розповідає сам, сидячи біля каміна. «Зазвичай він починав розповідати після вечері ... Він жестикулював все виразніше, обличчя його все більш пожвавлювалося і червоніло, і він, зазвичай дуже правдива людина, в ці хвилини чудово розігрував свої фантазії ».
215 років з часу першого видання пам'ятника давньоруської літератури «Слово о полку Ігоревім» (1800 )
В основі сюжету «Слова ...» не тільки події невдалого походу на половців князя Ігоря в 1185 році, але і події з княжих міжусобиць, походів і вдалих битв, починаючи з найдавніших часів. Перед нами народна епопея в книжковому викладі письменника кінця XII в.
185 років з часу видання роману «Гобсек» О.де Бальзака  (1830)
Історію лихваря Гобсека розповідає стряпчий Дервіль .
Свою розповідь він починає здалеку. Коли Дервіль був бідним студентом, він перетнувся в дешевому пансіонаті з Гобсеком . З усіх сусідів старий підтримує контакти тільки з Дервілем , якому розповідає свої цинічні уявлення про життя і випадки з практики.

175 лет со времени издания романа «Следопыт,  или на берегах Онтарио» Д.Ф. Купера (1840)
Дія роману відбувається під час англо- французької війни за колоніальне панування в середині XVIII століття. Натті Бампо - слідопит і розвідник англійської армії . Він відважний , спритний, благородний і здатний на самопожертву заради щастя коханої дівчини.
170 років від часу написання роману "Двадцять років потому" (1845)
"Двадцять років потому" - це другий роман Олександра Дюма (батька), який присвячений пригодам мушкетерів. Роман був написаний автором протягом декількох місяців у 1845 році.
Книга онлайн: http://www.litmir.net/br/?b=7762


170 років від часу написання роману Олександра Дюма "Королеви Марго" (1845)
"Королеви Марго" - історичний роман, який утворює першу частину трилогії про гугенотські війни, яку продовжують книги "Графиня де Монсоро" та "Сорок п'ять".
Книга онлайн: http://www.litmir.net/br/?b=7762


165 років від часу написання роману Чарльза Діккенса "Девід Коперфілд" (1850)
"Девід Коперфілд" - автобіографічний роман Чарльза Діккенса. Це перший твір автора, в якому розповідь ведеться від першої особи.

165 років від часу написання роману Олександра Дюма "Віконт де Бражелон, або Десять років потому" (1850)
"Віконт де Бражелон, або Десять років потому" - останній роман Олександра Дюма з серії романів про пригоди мушкетерів. Роман складається з 268 розділів, а також трьох томів.
Книги онлайн: http://www.litmir.net/bd/?b=85574
160 лет со времени издания Поэмы «Песнь о Гайавате» Г.У. Лонгфелло (1855)
«Я написав поему на підставі легенд, які панують серед північноамериканських індіанців . У них йдеться про людину чудесного походження, який був посланий до них розчистити їх річки, ліси й рибальські місця і навчити народи мирним мистецтвам. У різних племен він був відомий під різними іменами: Мічабу , Чіабо ... і Гайавата , що означає - пророк, учитель ».  Г. Лонгфелло
150 років з часу виходу в світ роману «Вершник без голови» Т.М. Ріда  (1865)
Дія роману відбувається в п'ятдесятих роках XIX століття в преріях штату Техас. багатий плантатор Вудлі Пойндекстер з сім'єю переїжджає з штату Луїзіана в свій новий будинок . В дорозі йому допомагає молодий мустангер Моріс Джеральд, в якого закохується дочка плантатора Луїза, чим викликає ревнощі свого кузена.
150 років з часу публікації казкової повісті «Аліса в країні чудес» Л. Керрола (1865)
"Аліса в країні чудес" - новела, написана англійським професором математики Чарлзом Лютвіджем Доджсоном (псевдонім Льюїс Керрол). Історія сповнена сатиричних натяків на друзів та ворогів автора, пародій на шкільні вірші, які викладали в британських школах в XIX столітті. Ця новела мала визначний вплив на жанр художньої фантастики.
150 років від часу написання роману Мері Мейпс Додж "Ганс Брінкер, або Срібні ковзани" (1865)
"Ганс Брінкер, або Срібні ковзани" - це цікава історія бравого Ганса та його сестрички Гретель, що розгортається на тлі географічного та побутового опису Голландії XIX ст.
Книга онлайн: http://coollib.com/b/190816/read
145 років від часу написання роману Жуля Верна "20 000 льє під водою" (1870)
"20 000 льє під водою" - науково-фантастичний пригодницький роман, герої якого разом з капітаном і екіпажем човна вирушають у навколосвітню подорож в 20 тисяч льє під водою.
Книга он-лайн: http://www.ae-lib.org.ua/texts/verne__20_000_lieues__ua.htm
140 років від часу написання історичної драми Івана Нечуй-Левицького «Маруся Богуславка» (1875)
У драмі "Маруся Богуславка" митець використав один з найвідоміших сюжетів народних дум та історичних пісень, у яких відтворено часи нападів турецько-татарських військ на Україну. Провідний мотив твору патріотичний подвиг української дівчини-невільниці, прагнення до волі та палка любов до рідної землі.                Книга онлайн: http://1576.ua/books/2431
140 років від часу написання роману Роберта Льюїса Стівенсона "Вересовий трунок" (1875)
"Вересовий трунок" - балада, основою якої стала одна з давніх легенд. Вона розповідала про легендарний народ - пиктів (найдавніший з відомих народів, що населяли Шотландію). Автор використав легендарне уявлення про цей народ і побудував сюжетну лінію балади навколо таємниці.
Книга онлайн: http://lib.meta.ua/book/25601/
135 років з часу виходу в світ роману Федора Достоєвського "Брати Карамазови" (1880)
"Брати Карамазови" - останній роман Ф. М. Достоєвського. Автор хотів зробити "Братів Карамазових" першою книгою великої епічної трилогії "Життя великого грішника", але помер через чотири місяці після публікації твору.
130 років з часу виходу в світ роману «Милий друг» Ги де Мопассана  (1885)
Роман про авантюриста Жорже Дюруа , який мріє зробити блискучу кар'єру. У нього немає яких-небудь талантів, хіба що своєю зовнішністю він може підкорити серце будь-якої дами , а совість прощає йому будь-яку підлість .
І ... цього вистачає для того, щоб стати сильним світу цього.
125 років з часу публікації роману «Портрет Доріана Грея » О. Уайльда (1890)
Талановитий живописець Безіл Голворд із захопленням працює над портретом незвичайно красивого юнака, Доріана Грея . Златокудрий, що обожнює все прекрасне і що подобається сам собі юнак мріє вголос : «Якби портрет змінювався, а я міг завжди залишатися таким, як є! ». Мрії збуваються ...
125 років від часу написання Іваном Франком дитячої книги казок «Лис Микита» (1890)
«Лис Микита» – один із найпопулярніших творів Івана Франка, казка яка увібрала в себе кілька українських народних казок про звірів.Лис Микита — персонаж казок Івана Франка «Лис Микита», "Фарбований лис" (збірник «Коли ще звірі говорили»), сатиричного вірша "Звірячий парламент" та інших. Книга онлайн: http://fb2.booksgid.com/klassicheskaya-proza/79153-ivan-franko-lis-mikita.html
120 років з часу написання і публікації роману «Машина часу» Г. Уеллса (1895)
Винахідник машини часу відправляється в майбутнє, в 802701 рік. Він проводить вісім днів, повних захоплюючих пригод, у світі морлоков і елоїв - істот, у яких перетворився людський вигляд.

                115 років з часу публікації роману «Сестра Керрі» Т. Драйзера  (1900)
Вісімнадцятирічна Кароліна ( Керрі ) Мібер їде до старшої сестри в Чикаго. І родичі, і місто зустрічають її неласкаво . Насилу знайдену важку роботу на фабриці Керрі втратила через хворобу . Знайти нове місце було непросто, але в цей час Керрі знову зустрічає Друе - привабливого комівояжера великої фірми , з яким познайомилася ще в поїзді.


110 років від часу написання Іваном Франком поеми «Мойсей» (1905)
Текс поеми пройнятий високою патетикою почуттiв,сповненою складних i глибоких роздумiв поета про долю свого народу, про роль пророка i вождя, про своє життя i слово, посiяне в душах людей.
110 років від часу написання драматичної поеми Лесі Українки «В катакóмбах» (1905)
        В поемі йдеться про перші християнські общини, час дії сама авторка датувала II с. н.е. Твір «В катакомбах» дає читачеві змогу детальніше приглянутися до стосунків героя-бунтівника і християнства.
Книга онлайн: http://www.litmir.net/bd/?b=204111
110 років від часу написання роману Олександра Купріна "Поєдинок" (1905)
"Поєдинок" - повість, що описує історію конфлікту молодого підпоручика Ромашова зі старшим офіцером, який розвивається на фоні зіткнення романтичного світогляду інтелігентного юнака зі світом глухого піхотного полку, з його провінційними звичаями, муштрою та вульгарністю офіцерського суспільства.
Книга онлайн: http://lib.ru/LITRA/KUPRIN/duel.txt
100 років з часу публікації роману «Повернення Тарзана » Е.Р. Берроуза  (1915)
Після періоду терзань і життя серед людей Тарзан повертається в африканські джунглі, де він виріс і змужнів. Він дізнається про Опаре , місті, повному золота, принесеного з легендарної Атлантиди. Не звертаючи уваги на небезпеку, Тарзан повів шеренгу диких воїнів до стародавніх склепів і древньому злу Опара ...

95 років від часу написання книги Х'ю Лофтинга "Історія доктора Дуліттла" (1920)
"Історія доктора Дуліттла" - перша книга британського автора із його знаменитої серії про пригоди доктора Дуліттла - лікаря, який знає мову тварин.

90 років з часу публікації віршованої казки «Бармалей» К.І. Чуковського  (1925)
«Не ходите в Африку гуляти ! » - так повчали батьки своїх дітей, але Танечка і Іванко їх не послухалися і вирушили в Африку. Скривдили діти і акулу, і бегемота , а той взяв і покликав злого розбійника Бармалея .


90 років з часу виходу в світ роману «Американська трагедія» Т. Драйзера (1925)
Молодий честолюбний американець з низів Клайд Гріффітс хоче піднятися вгору по соціальних сходах і вибирає найкоротший із шляхів – роман з дівчиною з вищого суспільства. У гонитві за успіхом, грошима і становищем у суспільстві Клайду доводиться занадто дорого платити.
75 років від часу виходу першої збірки поетичних творів Тараса Шевченко під назвою «Кобзар» (1840)
У збірку ввійшло всього вісім творів: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ'яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи мої, лихо мені з вами», що написана спеціально для цього збірника і є своєрідним епіграфом не тільки до цього видання, але і до усієї творчості Тараса Шевченка. Після видання цієї збірки й самого Тараса Шевченка почали називати кобзарем.
70 років від часу написання повісті Астрід Ліндгрен "Пеппі Довгапанчоха" (1945)
Пеппі - маленька руда чудернацька дівчинка, яка мешкає одна на віллі "Курка" в невеликому шведському містечку разом зі своїми тваринами: мавпою Паном Нільсоном та конем. Пеппі - дочка капітана Ефраїма Довгапанчоха, який згодом став вождем чорношкірого племені. Мама Пеппі померла, коли та була ще немовлям, але Пеппі впевнена, що вона стала ангелом та дивиться на неї з неба.
65 років від часу написання роману Івана Багряного «Сад Гетсиманський» (1950)
Роман «Сад Гетсиманський» є гімном людській гідності на межі буття і смерті, та одночасно і гнівним вироком тоталітарному сталінському режиму, який нищив мільйони людей без слідства і суду, а головне— без вини винуватих.
Книга онлайн: http://www.litmir.net/bd/?b=145950

60 років з часу публікації повісті «Малюк і Карлсон, який живе на даху » А. Ліндгрен  (1955)
Карлсон – товстенький кумедний чоловічок з моторчиком  і пропелером на спині, його знають і люблять діти всього світу. Та й як його не любити, адже у нього непосидючий характер, він завжди веселий , сповнений вигадок  і фантазій !


50 років від часу написання повісті Аркадія і Бориса Стругацьких "Понеділок починається в суботу"(1965)
"Понеділок починається в суботу" - фантастична гумористична повість, одна з найбільш своєрідних втілень радянської утопіі 1960-х років,. Це художня реалізація мрії авторів про можливість сучасноій талановитій людині зосередитись на науковій творчості та пізнанні таємниць Всесвіту.
40 років написання історичного роману Павла Загребельного «Євпраксія»
Події в романі відбуваються на межі XI-XII століть. Внучку Ярослава I Мудрого київську княжну Євпраксію, коли їй було лише 12 років відправляють до Німеччини, щоб вона стала дружиною маркграфа Північної Саксонії Генріха Штаденського Довгого. Коли Євпраксії виповнилося 15 - вони одружуються. Але вже через рік Євпраксія стає вдовою. Генріх IV -імператор Священої Римскої імперії, зачарований її вродою пропонує ій руку та серце, і Євпраксія стає германською імператрицею. Але Доля молодої жінки складається трагічно: на чужині вона зазнає тяжких принижень і страждань, втрачає любов. Проте, долаючи злобу, чвари, інтриги імператорського двору, Євпраксія дістається рідної землі.
35 років з часу написання історичного роману Павла Загребельного  Роксолана
Роксолана — історичний роман українського письменника Павла Загребельного, вперше надрукований у 1980 році, Роман присвячений долі дружини турецького султана Сулеймана І — полонянки Насті Лісовської (Роксолани), яка відігравала значну роль в політичному житті Туреччини у середині XVI сторіччя..
30 років з часу написання книги І.В. Жиленко «Казки буфетного гнома» (1985)
Вірші та казки української поетеси про дружбу, про добрі стосунки між людьми, про хоробрих чоловіків, що живуть у старому буфеті.



 30 років з часу написання книги В. Нестайко «П’ятірка з хвостиком» (1985)

Дилогія про пригоди школярів: "П'ятірка з хвостиком" про учнів 4-А та "Одиниця з обманом" про учнів 4-Б.


25 років з часу написання книги Г.М. Малик «Пригоди Алі в країні Недоладії» (1990)
Книга розповідає про пригоди Алі в країні Недоладії. Вона пам"ятає, чому сюди потрапила, й дуже хоче повернутись додому. Але як? Дороги з Недоладії поки не знає ніхто...




20 роківз часу написання першого роману  Дж. Роулінг «Гаррі Поттер і філософський камінь» (1995)
Одинадцятирічний хлопчик - сирота Гаррі Поттер живе в родині своєї тітки і навіть не підозрює, що він - справжній чарівник. Але одного разу прилітає сова з листом для нього , і життя Гаррі Поттера змінюється назавжди . Він дізнається, що зарахований до Школи чарівництва й чарівництва , з'ясовує правду про загадкову смерть своїх батьків, а в результаті йому вдається розкрити секрет філософського каменю. Книга онлайн: http://www.e-reading.link/bookreader.php/1000021/Roling_Dzhoan_-_Garri_Potter_i_filosofskiy_kamin.html
15 років з часу написання четвертого роману Дж. Роулінг «Гаррі Поттер і Вогняний кубок» (2000)
Після літніх канікул Гаррі Поттер повертається в Хогвартс і дізнається, що цього року в їхній школі буде проходити Турнір Трьох Чарівників - небезпечне змагання, в якому беруть участь представники трьох шкіл магії з різних країн. Взяти участь у турнірі може будь-який школяр , який досяг сімнадцятирічного віку - для цього потрібно кинути в Кубок вогню записку зі своїм ім'ям.
Вогняний кубок вибрав представників трьох шкіл, а потім сталося абсолютно неймовірне подія - несподівано Кубок викинув четверту записку - Гаррі Поттер . Тепер Гаррі зобов'язаний взяти участь у турнірі...


10 років з часу написання  шостого  роману Дж. Роулінг «Гаррі Поттер і Напівкровний принц» (2005)
Міністерство магії зазнає поразки за поразкою в битвах з Волан- де- Мортом. Навіть магли страждають від другої війни - щодня відбуваються катастрофи, причини яких нікому не відомі . Орден Фенікса втрачає в битвах з смертежерами своїх кращих чарівників.
Але і на війні життя триває. Гаррі , Рон і Герміона, як і всі шістнадцятирічні , вчаться , ходять на вечірки і закохуються. Проте небезпека все ближче і ближче . Незважаючи на всі зусилля Дамблдора по захисту школи , в Хогвартсі відбуваються дуже дивні події .
Вир пам'яті цього разу відкриє Гаррі найбільшу таємницю Темного Лорда , і заради того, щоб перемогти, Гаррі вимушений пожертвувати найдорожчим ... Яку ж сторону в цій війні прийме загадковий Принц -полукровка ? Книга онлайн: http://www.e-reading.link/book.php?book=132616
10 років з часу М.С. Павленко «Русалонька із 7-в, або Прокляття роду Кулаківських» (2005).
Гадаєш, казки – то тільки дитячі баєчки і чудес на світі не буває? Але якщо над красенем однокласником висить родове прокляття, якщо тебе домучили нічні жахіття сусідської квартири, якщо тітоньку треба рятувати від її ж власного весілля, а старовинна шафа перетворюється на машину часу, і про все це навіть не здогадуються такі розумні батьки, – ти ніде інде, як у казці. Справжнісінькій сучасній казці, щасливий кінець якої мусиш дописати самостійно. Книга онлайн  http://mreadz.com/new/index.php?id=279355
У 2015 році ювілейні дати відзначаються і у інших цікавих книг.




Сторінками книжкових ювілеїв:
Книги - ювіляри 2015 року


Укладач:
Т.В.Лазорець
Відповідальна за випуск:
О.Ю. Костенко




Сторінками книжкових ювілеїв: Книги - ювіляри 2015 року / Великоберезнянська центральна районна бібліотека для дорослих; уклад.: Т.В.Лазорець; відп. за вип. О.Ю.Костенко. — Великий Березний, 2015. — 19с. : іл.



Віддруковано на обладнанні
Великоберезнянської центральної районної бібліотеки

89000, смт. В.Березний, вул. Шевченка, 2

Немає коментарів:

Дописати коментар